Фудбал - више од игре

Фудбал је цео један век за Шапчане више од игре. У оквиру обележавања стогодишњице постојања клуба ,,Мачва,, једног од најстаријих у земљи,, у Народном музеју, отворена је изложба посвећена генерацијама које су расле уз црвено-црне боје.

Од раног јутра, 21. септембра 1919. године, позивари су кружили градом и обавештавали Шапчане да ће Мачва тог дана одиграти прву званичну утакмицу. Док су родитељи и професори бранили деци да тренирају, због три сина, стативе за клуб купила је Јулка Јовановић. У својој шупи, чувала је и креч за обележавање игралишта.

"Љубиша Јовановић, наш познати глумац, Шапчанин, играо је у Мачви, волео је да игра фудбал, али је зато бивао кажњаван, па су рецимо школске обавезе тако њему организоване да би му онемогућили да иде на фудбалску утакмицу" , каже Светланка Милутиновић, музејски саветник.

Међу експонатима на изложби, по величини се издваја фотографија Саве Стефановића, који је своју љубав према фудбалу пренео на сина.

"Мој отац је био један од најбољих фудбалера Мачве свих времена, Сава Стефановић, звани Вампир јер је давао голове из немогућих ситуација. Моја генерација је ушла 71. после 10 година у Другу лигу, био сам први голгетер тада са 18 година" истиче Младен Стефановић, некадашњи фудбалер.

Шабачке улице памте реку људи која је ишла према Мачвином стадиону а хроничари поред победа на утакмицама са Црвеном Звездом и Партизаном и све остале успехе и поразе.

"Први, можда највећи успех је, 1931. кад је наша Мачва, пласирала се у Прву савезну лигу тадашње Краљевине Југославије, када је лига бројала само 6 клубова и она је била медју тих 6 најбољих клубова у држави", каже Александар Дјенадић, хроничар ФК "Мачва".

За сваку годину, по једна фотографија а за век живота са својим градом, много успомена и љубави. Мачва се данас такмичи у Супер лиги и са поносом чува сећање на ,,Провинцијски Уругвај,, надимак и време када су је због успеха поистовећивали са победником Првог светског првенства у фудбалу.







Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво