Радне навике да, злоупотреба дечјег рада не

У свету и код нас обележава се Дан борбе против дечјег рада. Више од 100 милиона девојчица и дечака широм света ради најтеже послове у складиштима, рудницима и фабрикама, ризикујући, не само здравље већ и животе. Најстрашнији облици дечјег "рада" јесу проституција, просјачење, растурање дроге. И у Србији су забележени бројни случајеви искоршћавања деце.

Иако у нашој земљи постоје закони, који не дозвољавају запошљавање млађих од 15 година, просјачење, пољопривредни, градјевински или послови прања аутомобилских стакала на семафорима, па чак и криминалитет и проституција, реалност су великог броја малишана тог узраста. У сеоским срединама родитељи не поричу да захтевају помоћ својих наследника.

"Деца морају да раде,чујем сада неки закон доносе за децу, па не може да се штити дете", сматра један отац., а други додаје: „Мора да постоји радна навика да постоји од малена, јер ако нема дете радну навику, нема од тога ништа, никакав човек не може да буде."

Стручњаци указују да је овај дан веома важан за јачање свести о овом све актуелнијем проблему.

"У том смислу је и овај дан основан да се подигне свест на виши ниво, шта је то што би били облици рада и то управо ти опасни облици рада, који су недозвољиви и који у ствари воде деградирању те личности и мислим да на тај начин не можемо ни да радчунамо да ће сутра то дете постати једамн одговоран човек и неко ко ће бити ментално здрав.Требало би да стално размишљамо о томе: да радне навике и увек, да дете значи буде укључено у послове породице, а да значи будемо осетљиви и да реагујемо ако видимо да је било које дете у ситуацији да је експлоатисано", објашњава Валерија Живковић, психолог.

У Србији не постоје прецизни подаци о радној злоупотреби младје популације, највидљивији облик свакако је просјачење, а најтежи облик је трговина децом,која је повезана са проституцијом и сексуалним искоришћавањем најмлађих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво