Плато испред Скупштине града у Ужицу чека име

У Ужицу су пре два месеца почели радови на реконструкцији платоа испред Скупштине града, које са 23,8 милиона динара, финансирају Министарство културе и информисања и локална самоуправа. Упркос чињеници да ће добити квалитетнији и лепши плато, од самог почетка радове, који улазе у завршну фазу, прате спорења, најпре око цене, а сада и око имена платоа.

Из дана у дан све лепши простор испред Скупштине града, али тек што су преболели чињеницу да ће плато бити поплочан скупим италијанским и домаћим гранитом, Ужичани имају нову дилему - како назвати нови плато.

"По Склавку, то је први Ужичанин који је поменут у дубровачким списима, уствари је поменут преко његове жене Миле".

"Склавко, први пут чујем".

"Мало ми је смешно, не знам, не знам ко је то предложио, заиста".

"Мислим, по мени заслужују обоје, ако је она већ ту била са њим".

А повод за именовање, и ових дана највише спомињани Склавко, пронађен је у дубровачком архиву, у најстаријем писаном документу који сведочи о постојању Ужица, у првој половини 14. века.

"Склавков плато је предлог академика Љубомира Симовића који је на основу проучавања именовања неких платоа у светским метрополама, дао овакав предлог", каже Петар Благојевић, Градско већа.

И чини се, ништа не би било спорно, да Савет за родну равноправност Скупштине града, овом предлогу, кажу, зарад једнакости, није додао свој.

"Ми сматрамо да тај плато треба да се зове Мила и Склавко, с обзиром да се Мила прва помиње у том дубровачком спису. Ми ћемо сачекати коначну одлуку и дати после тога своје мишљење", каже Наталија Василић, одборница и председница Савета за родну равноправност.

"Моје лично мишљење и мишљење колега из овог градског руководства је да у случају да се ово назове Склавков плато, то неће нарушити родну равноправност, јер је то више питање историје него нечег другог", каже Петар Благојевић, Градско веће.

Шта ће превагнути, предлог Савета за родну равноправност или чињенице по којима Мила, кажу, није била Ужичанка, знаће се врло брзо. Да ли ће ово бити Склавков, Милин и Склавков или плато са неким трећим именом, знаће се већ сутра, по завршетку рада стручне комисије за именовање улица и тргова која ће разрешити тренутне дилеме Ужичана.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво