Кутак за најмлађе мигранте

У Прихватним центрима у Прешеву и Бујановцу посебна пажња поклања се деци која су допутовала без пратње одраслих. Са њима раде волонтери из више организација, имају школицу, радионице, спортске активности.

Мигрантима у Прихватном центру у Прешеву испуњен је сваки дан. Имају различите активности, а најмлађи мигранти су у посебно адаптираној просторији.

Неке од предмета у кутку су сами правили, од картона, папира, пластике. Украшавали су бојицама, фломастерима, темперама. Родитељи су задовољни условима у центру.

"Имам троје деце, најмлађе има пет година и радо долази овде. Срећни смо кад имамо нешто да радимо", каже Хамит из Авганистана.

"Деца овде показују креативност, играју се, није им досадно. И ја похађам курс шивења", каже Рахима из Авганистана.

У Прешеву и Бујановцу је 44 деце без пратње одраслих, укупно је 247 деце до 12 година. Већина је дуже од шест месеци у прихватним, транзитним центрима. Све активности су заједничке, не одвајају их на радионицама и часовима. Пре неколико месеци организована је настава неформалног типа за децу од 7 до 15 година. Три сата дневно уче језике, математику, географију и стичу радне навике. Часове држе волонтери, преводиоци и сами мигранти.

"Предавачи су посвећени, љубазни и доста тога научимо од њих. Ја бих желео да наставим школовање и будем доктор једног дана", каже Асил из Авганистана.

"Основно што је урађено у Прешеву јесте да је направљен неки дух, да то живи за себе, да се самоодржава, и да постоји кућни ред. Иначе искуство из неких других земаља, из других центара, је да ако не постоји систем који функционише, онда центар доживи крах после одређеног периода, чак и неколико месеци", каже Миленко Никић, саветник у Министарству за рад.

Од 17 прихватних центара у Србији три се налазе у Пчињском округу: у Прешеву, Бујановцу и Босилеграду. Припрема се и адаптација мотела Врање за прихват породица са децом.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво