Читај ми!

Први кромпирићи с њиве

У Глогоњу код Панчева почело је вађење младог кромпира који је растао на отвореној њиви. Из пластеника се веж неколико дана продаје, а произвођачи кажу да су задовољни и роодм и ценом.

Коста Требјешанин из Глогоња очекује око 12 тона младог кромпира по хектару. У сарадњи са Институтом Тамиш он је имао контролисану производњу што значи да је проверавао квалитет земљишта, воду за заливање и прање, а род је прихрањивао и хемијским средствима.

"Ово је први млади кромпир с отвореног простора, а онај из пластеника се појавио пре неколико дана. Задовољан сам квалитетом и родом", каже Требјешанин, "а ни на тренутну цену не могу да се пожалим."

Драган Лазаревић посејао је кромпир 5. марта на четири хектара и због неповољних времеснких услова окаснио са вађењем око месец дана.

"Кромпир који сам сејао под агрилном фолијом стигао је на време, али овај други касни и зарада ће бити мања", каже Лазаревић. "Уложио сам у производњу око три хиљаде евра и с тренутном ценом од око 200 динара по килограму успећу нешто и да зарадим, али све зависи од куповне моћи становништва."

Повртари који први изнесу кромпир на пијацу имаће већу зараду. Они који чекају већи принос имаће бољи род, али цена кромпира биће нижа већ за десетак дана.

rts.pancevo@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. јул 2025.
29° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом