Читај ми!

Грофовска повеља Јагодића у музеју

Град Зрењанин обезбедио је новац да се од наследника грофовске породице Јагодић откупи вредна збирка за Народни музеј. Јагодићи су, уз породице Чековић и Дунђерски, биле најутицајније српске великашке породице у Аустроугарској 18. и 19. века.

Више десетина вредних докумената, печата, фотографија и личних предмета грофовске породице Јагодић део су нове сталне поставке у зрењанинском Народном музеју.

Најзначајнија је племићка повеља Јагодића, утицајне породице из села Конак код румунске границе. Тај документ из 1897. године Богумилу Јагодићу потврђује племство, које је његова породица стекла 1824. године.

Директор Народног музеја у Зрењанину Видак Вуковић каже да је са њима пре неколико месеци разговарао заступник наследника Јагодића и понудио на продају грофовску повељу.

"Ми смо од почетка били изузетно заинтересовани, а одговорни у локалној самоуправи показали су велико разумевање, те су тако издвојена средства за овај артефакт. Занимљиво, уз повељу смо добили и више од стотину докумената, уверења, печата, преписку и личне предмете грофова Јагодић", каже Вуковић.

Чињенице о утицају, богатству и историји Јагодића сада поткрепљује и ова изузетна збирка. Историчари кажу да свој ноблес Јагодићи дугују, пре свега, новцу. Петорица браће почели су као сапунџије, абаџије и трговци у Панчеву. Куповином земље постају спахије, тј. велепоседници, уз грофовску титулу Јагодић фон Крњача.

"Читав низ привилегија, од новчаних, преко неплаћања пореза, све до изузећа при кривичном гоњењу, имали су племићи тога доба", објашњава Драгомир Ацовић, председавајући Крунског већа српског престолонаследника. "Обавезујућа је била само верност монарху и тиме су аустријско-мађарски суверени куповали мир у својим провинцијама. Ви нисте могли да радите за некога ко није племић и из тог разлога подизана су читава насеља."

Историчарка Душица Бојић каже да су се племићке титуле куповале:

"Ко је имао новца, утицаја и моћне пријатеље, могао је титулом потврдити сигурност породице у вековима немирној банатској војној крајини на судару Отоманског и Западног света."

Јагодићи су имали огроман значај у оснивању и раду Матице српске у тадашњој аустроугарској монархији, где су и као чланови парламента утицали на културне, економске и верске повластице Срба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије