Читај ми!

Фестивал лесковачког ајвара

Први фестивал ајвара и зимнице одржан је за викенд у Лесковцу. Поред домаћег, заштићеног лесковачког ајвара, представљено је још четрдесетак киселих и слатких производа, који су специфични за тај крај.

Обиље боја, укуса и мириса. На тридесетак нанизаних штандова у дворишту Шоп Ђокићеве куће богата понуда зимских специјалитета од паприке и парадајза. Највише је ајвара.

Љут, нељут, млевени или цепкани прави домаћи лесковачки ајвар припремљен је на традиционални начин и, како каж,у удружени произвођачи злата вредан. Тегла кошта од 450 до 500 динара.

"Толико је рада и труда у њега уложено, а његов квалитет показују боја, укус и мирис", каже Гордана Петровић, произвођач ајвара.

Незамнљив укус и квалитет овог производа нашли су пут и до пробирљивих европских купаца.

Јелена Антић из предузећа "Стрела Клајић" каже да планирају да извозе ајвара у Чешку, Украјину и Холандију, као и да је њихова производња у порасту.

Од ајвара су направљене разне ђаконије. Све, кажу, као из бакине кухиње.

"Спремила сам домаћу питу од печених паприка, ролат и лесковачку питу ајварушу", каже Славица Стефановић, произвођач ајвара.

На првом фестивалу зимнице поред ајвара, љутеница, пинџур, ловачка салата, пеглана паприка. Да се разгледа, проба, али и напуни кеса.

На штандовима привлаче пажњу и слатки производи. Слатко од младих ораха ретко ко прави, џемови од шипурака, боровница, шљива, кајсија по цени од 300 до 400 динара.

У наредних тридесет година храна ће поскупети чак 400 пута процењују стручњаци. Регионална привредна комора у Лесковцу шансу је видела управо у производњи хране и много раде на томе.

На велико изненађење, али и задовољство ове године биће произведено и испоручено тржиту 220 хиљада тегли ајвара, што је, чак седам пута више, него лане.

Председник Регионалне коморе за Јабланички и Пчињски округ Горан Јовић каже да они очекују да се лесковачки ајвар нађе, не само на тржишту Европске уније, већ у целом свету.

Лесковац је једини град у Србији који има два бренда - роштиљ и ајвар, а у комори кажу да ће их бити још, јер се увелико припремају да заштите лесковачку спржу и љутеницу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 20. новембар 2025.
10° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом