Читај ми!

Укус и лепота различитости

Поводом Европског дана језика, ученици и професори крушевачке Гимназије, приредили су манифестацију под називом "Националне европске кухиње", која је мала и хуманитарни карактер. Сав приход од довољних прилога намењен је за децу у Дневном боравку "Дуга".

Подизање свести о значају учења страних језика, као и промоција језичке разноврсности и међукултурног дијалога циљ је обележавања Европског дана језика.

Тај дан, на свој начин, обележили су професори и ђаци крушевачке Гимназије. Они су за колегеи вршњаке припремали јела типична за земље чији се језици изучавају у Гимназији.
На осам штандова нашли су се специјалитети енглеске, француске, немачке, италијанске, руске, словачке и српске кухиње, али и јела старих Латина.

Овакав начин обележавања привукао је пажњу великог броја Крушевљана и показао се као оригинална идеја коју су радо прихватили и ђаци и професори.

Труд је уложен за декорацију, добар изглед, али и укус припремљене хране. Мафини, кроасани, лазање, пасте, гибанице, куглоф, руска салата, кулич и домаћи ајвар.

Чини се да су најзадовољнији, ипак, били они који су пробали припремљену храну и уживали у укусима различитих кухиња.

Неки су се определили за комбинацију немачке и домаће кухиње - кобасицу са пројом, други за италијанске специјалитете, било је хране за свачији укус.

За националну кухињу били су задужени професори матерњег језика. Професорка Душица Добродолац каже да је на њиховом штанду најпре нестала домаћа гибаница, али се нису дуго задржали ни чварци и проја.

Данашња манифестација једна је у низу, које се у овој школи организују у оквиру међународног пројекта "Повезивање учионица" која се организује под покровитељством Британског савета.

Ученици и професори, а било је оних који су пробали од свега по мало, специјалитете националних кухиња нису плаћали, али су зато давали добровољне прилоге за децу са инвалидитетом која се налазе у дневном боравку "Дуга".


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. новембар 2025.
7° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом