Читај ми!

Рагби у Крушевцу

На међународном рагби турниру "Крушевац 7с", олимпијска варијанта рагбија, прва два места освојили су београдски клубови, док је треће место припало домаћину - Рагби клубу Крушевац.

Традиционалним, међународним турниром "Крушевац 7с", олимпијска варијанта рагбија, који је ове године окупио осам екипа из Србије и Црне Горе, почело је обележавање значајних јубилеја за крушевачки рагби.

Из Велике Британије, која се сматра колевком модерног рагбија, тај спорт је у Србију стигао након Првог светског рата, али се ни до данас није у потпуности одомаћио.

Зато и није чудно што је малом броју Крушевљана познато да се у њиховом граду рагби играо пре три деценије, а у континуитету већ двадесет година.

"Први пут рагби лопта заскакутала је у Крушевцу октобра 1982. године, у касарни ‘7. јули’. Тада је формирана секција од питомаца, којима су се касније придружили омладинци из града, и постојала је до краја 1986. године", подсећа Славиша Миленкковић, тренер Рагби клуба Крушевац.

Неколико година касније, 19. августа 1992. основан је Рагби клуб "Крушевац", који од тада игра без прекда.

За две деценије постојања, у Клубу је стасало много квалитетних играча, осморица сениорских, тридесетак репрезентативаца у млађим категоријама и двадесетак репрезентативки.

Женски рагби је ипак нежнији

Прва женска рагби утакмица у Србији одиграна је 2006. године у Крушевцу, када су се Крушевљанке састале са Челиком из Зенице.

"Својеврстан куриозитет је да је 2008. године комплетну репрезентацију Србије на првенству Европе чинило десет девојака из Крушевца", истиче тренер РК Крушевац Славиша Миленковић.

Слично је и данас. Окосницу државног тима и даље чине крушевачке играчице, а једна од њих клупске другове на турниру бодрила је из публике.

"Кад играш можеш да учествујеш, да промениш нешто. Овако са стране, сав си немоћан а тешко ти је", каже Марија Гмитровић, чланица Женског рагби клуба Крушевац. "Тренирамо у свим временским условима. Блато, киша, снег, град - тренинг је увек ту и увек мора да се тренира."

За сада, Марија тренира с дечацима, јер су многе играчице због студија отишле за Београд. Ипак, признаје Марија уз осмех, саиграчи је штеде јер је женско, па нема контаката нити повреда.

Од осам екипа на крушевачком турниру, две су биле из Црне Горе, у којој се рагби игра тек годину дана.

"Постигли смо заиста запажене резултате за ово кратко време", истиче Небојша Лабовић, тренер Рагби клуба Котор. "Ангажован је велики број стручњака са Самое и Новог Зеланда, па је то допринело наглом успеху и развоју рагбија у Црној Гори."

У борби за треће место Арсенал из Тивта поражен је од домаћина, а Београдски рагби клуб је у финалном сусрету изгубио од екипе Победника из Београда, која је с правом по трећи пут понела шампионски пехар са овог турнира.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара