Читај ми!

Борцу са Кошара Ивици Михајловићу Правни факултет у Врању омогућиће да бесплатно заврши школовање

Ивица Михајловић из Врања био је један од учесника у борбама на караули Кошаре. Пре војске, 1998. године, уписао је Правни факултет у Приштини, одељење у Врању, али није имао финансијских могућности да, након бомбардовања, заврши студије. Представници факултета уручили су му индекс, школоваће се бесплатно.

Био је војник, деветнаестогодишњак, добио је тежак задатак, да брани отаџбину на Кошарама. Са друговима из јединице свакодневно је био изложен нападима. Након војног рока није могао да настави студије, јер је одељење правног факултета пребачено у Косовску Митровицу.

"Најпре из безбедносних разлога било ми је још увек свеже да боравим на Косову и Метохији. Ето после толико времена предивни људи са правног факултета поносим се овим гестом који су урадили, омогућили су ми да наставим школовање поново о њиховом трошку, а моје је само да се потрудим да завршим то, да дипломирам, и биће ми част да завршим те студије", каже Ивица Михајловић Бели, борац са Кошара из Врања.

Трагом новинског чланка о јунацима са Кошара, представници Правног факултета у Косовској Митровици, пронашли су некадашњег студента и омогућили му даље школовање.

"Да овом човеку омогућимо бесплатне студије, да ми платимо све трошкове које он има на овом факултету. Знате када неко да живот за земљу и када крене са таквом идејом у рат онда је најмање што можете да оваквом једном младом човеку да приведе оно у чему га је рат омео", наводи Слободанка Ковачевић Перић, деканица Правног факултета Универзитета у Приштини.

Ивичине битке трају и данас, за опстанак и нормалан живот, ради приватно повремене послове. Битку на Кошарама памтиће, каже, док је жив.

"То искуство је изузетно тешко било, али се поносим тиме и ето хвала Богу да сутрадан то буде на част и будућим генерацијама, да је то ушло у историју", каже Ивица Михајловић Бели, борац са Кошара из Врања.

"Ивица Михајловић је од првог до задњег дана био у рову, био је веома храбар борац од првог до задњег дана све до повлачења до 14.јуна 1999.године када смо се непоражени повукли, да је Ивица тек тада отишао кући да види своју породицу", наводи Драгутин Димчевски, потпуковник у пензији.

Битка на Кошарама трајала је 67 дана, погинуло је 108 војника, официра, резервиста и добровољаца.

субота, 01. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије