Читај ми!

Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво

Мушкарци се, углавном, деле у две велике групе – оне који су опседнути болешћу до границе хипохондрије и оне којима је дражи мачо принцип да је одлазак код лекара резервисан за мекушце (да не употребим неку тежу реч). Пресек та два скупа је и даље мали број оних који бризи о здрављу приступају рационално. Међутим, када је реч о деловима тела јужно од струка или, прецизније, у пределу препона, ствари су знатно компликованије.

Зли језици би рекли да мушкарци и превише пажње обраћају поменутом делу тела. Нисам сигурна да то важи и када је о здрављу реч. Фудбалери у живом зиду су пре изузетак него правило.

Посете урологу су углавном изнуђене, било да је реч о акутним проблемима или оном од чега сваки мушкарац страхује – када „вршњак“ откаже послушност. А и то се одлаже до тачке када фрустрација надјача срамоту (иако разлога за срамоту нема). 

Опасност од потенцијално фаталних обољења попут рака тестиса или простате гура се у најмрачније ћошкове подсвести.

Управо због тога, провокативни билборди са сликом мушкарца који показује средњи прст, а који су преплавили улице, изазвали су општу забуну све док се није појавило и објашњење поруке „Контролиши се мало“: најчешћи тумор код мушкараца између 15. и 39. године је тумор тестиса!

Иако знам да је новембар месец посвећен мушком репродуктивном здрављу, порука са билборда је и мене у почетку донекле навела на погрешан траг. Средњи прст јесте сасвим јасна асоцијација, али сам контекст приче повезала са проктолошким прегледом, тј. са прегледом простате.

Тек када пажљивије загледате фотографију, јасно вам је да нешто недостаје – парњак или, у овом случају, савијен домали прст.

Месец дана кампање није довољно

Да сумирамо – мушкарци, редовно контролишите тестисе!

Осим ове поруке, циљ кампање је и подршка мушкарцима који су се суочили с раком. Јер, живот иде даље, а најважније је да је читава глава, она на раменима.

Ипак, билборди са јасном поруком на сваком кораку нису довољни.

Током октобра, месеца посвећеног женском здрављу, видели смо и чули безброј прича о превенцији и лечењу рака дојке. Организовани су бесплатни мамографски прегледи и много жена се одазвало позиву.

Међутим, превалили смо већ половину „мушког месеца“, а и даље се више прича о сјајном идејном решењу кампање, него о суштини проблема.

То се може објаснити чињеницом да су жене спремније да причају о својим проблемима. Мушкарцима је очигледно потребно да их неко охрабри да проговоре о оном што их је задесило или од чега страхују.

Желим да верујем да је ова кампања само један корак у том правцу.

Уосталом, брига о здрављу не може и не сме бити ограничена на месец дана у години. Нити само на ситуације када смо притерани уза зид.

Дакле - контролишите се мало, али редовно. И мушкарци и жене.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво