Ако није изабрана влада Косова, чега је онда Курти председник

Изабрана нова влада у Приштини, чији jе председник Аљбин Курти...Како се правилно пишу косовске институције, а како имена Албанаца, министара у влади.

КОСОВСКА ВЛАДА. „Изгласана је нова косовска влада, коју ће предводити лидер Самоопредељења Аљбин Курти“, то је догађај који је обележио прошлу недељу.

А зашто није „влада Косова“? Зато што конструкција с генитивом (Косова) изразитије указује на припадање, тиме се жели нагласити државни карактер.

Дотле склоп косовска влада има пре свега национално-етничку конотацију, може се схватити, како каже професор Егон Фекете, „само национално, без обзира на територију“.

Они тамо живе, али им државу не признајемо, па њихова влада може бити косовска или влада у Приштини.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ. То министарство преузима Lumir Abdixhiku. “L“ испред “u“ у албанском је „љ“, тако да ће име гласити Љумир.

А када је презиме у питању, “xh“ се транскрибује као „џ“, па ће се код Срба његово презиме писати Абдиџику.

Министарство одбране може да буде, мада се ретко тако каже, министарство за одбрану, а некада смо га звали министарство војно.

Сваки од тих назива је коректан, само да то није министарство тзв. државе Косово.

ЈОШ НЕКА МИНИСТАРСТВА. За министарство за европске интеграције биће задужен Блерим Река, од Blerim Reka, где овом приликом нећемо имати „љ“ зато што је „л“ испред „е“.

А министарство правде водиће Аљбуљена Хаџију. Наиме, кад се у истој речи два пута понавља “l“ (Albulena), и друго ћемо транскрибовати као и прво, без обзира на позицију“. А прво је било „љ“.

ГЕНОЦИД. Курти је у уводном излагању, представљајући програм нове владе, изјавио да ће, на основу међународних закона и права „припремити тужбу против Србије за геноцид“.

Геноцид је, према Речнику Матице српске, „систематско истребљивање људске скупине, народносне, етничке или верске групе“.

А не постоје докази да су Срби учинили геноцид НАД албанским становништвом, док би требало истражити да ли је извршен геноцид ПРОТИВ Срба, али се прикривају докази о могућем геноциду ПРЕМА Србима.

РЕЦИПРОЦИТЕТ. „Са Србијом ћемо применити потпуни трговински реципроцитет“, рекао је Курти.

Реципроцитет је, према Речнику, „узвраћање истом мером, реципрочност, узајамност, обостраност“.

Дакле, да нико у трговини не буде повлашћен, а, према Куртијевом излагању, до сада су то били Срби.

РЕПАРАЦИЈЕ, СУКЦЕСИЈА. Аљбин Курти је нагласио да ће дијалог бити усмерен ка питањима „билатералних односа, добросуседства, несталих лица, репарације, сукцесије“.

А репарација није ништа друго до „накнада штете нанесене ратом коју плаћа побеђена земља победнику, ратна одштета“.

Док је сукцесија „законом уређени прелаз субјективних права и обавеза са досадашњег носиоца на новог; наслеђе, оставштина“.

Значи да тзв. држави Косово платимо ратну одштету и да добије део наслеђа СФРЈ!

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво