Сметају им и имплантација и новчана казна, а хоће велико српство

Седам питања – седам одговора.

ДА ЛИ КАЗНА МОЖЕ ДА СЕ ДОБИЈЕ? Једном нашем читаоцу засметала је клауза добити казну па констатује да се „добија на лутрији, а да је неко кажњен новчаном казном“.

Да видимо шта каже Речник МС...

Глагол добити значи и (под 3а) „доживети, претрпети нешто неповољно, бити изложен нечем неповољном (казни, критици и сл.); бити осуђен на нешто, бити кажњен неком казном“.

То је илустровано примерима: добити грдње//батине//шамар//две године затвора.

На основу овога можемо закључити да је клауза добити казну регуларна и у духу српског језика.

ДА ЛИ СУ НЕРЕТЉАНИ У СТВАРИ НЕРЕТВАНИ? „Људи из долине Неретве за себе кажу да су Неретвани, а појам Неретљани користе неки који нису одавде“, тврди један наш читалац поводом мог прошлонедељног текста.

Ако је заиста из тих крајева, наш читалац онда наравно зна како је коректно.

Међутим, облик Неретљани је забележен у стручној литератури, између осталог у Речнику српскохрватског језика МС–МХ.

У Речнику је илустрован двама примерима: један је из књиге Фреда Шишића „Преглед повијести хрватскога народа“, а други из романа „Свадба“ Михаила Лалића.

ДА ЛИ ЈЕ ИСПРАВНО РЕЋИ ПИСМЕНИ ИСПИТ? Један посетилац сајта РТС-а поставио ми је питање „Писани или писмени?“, а онда образложио:

„Најежим се када прочитам или када чујем да су ученици или студенти имали 'писмени' испит! Човек може да буде писмен или неписмен, а испит може да буде усмени или писани, у зависности од тога на који начин се полаже.“

О томе је писао професор Егон Фекете у књизи „Језичке доумице“, где је то детаљно објаснио:

„Придев (трпни) писанписани) означава да је нешто саопштено, исказано помоћу писма, писањем (као: писан(и) закон(и), руком писана молба и сл.).“

„Придев писмен(и) пак може да значи исто што и писан(и) (као: писмени испит, писмени из математике, писмени исказ)...“

„У метафоричком значењу, али обично краћим обликом истог придева (писмен, без крајњег ) казује се да је нешто написано врло коректно (као: врло писмен састав), а и то да неко зна да чита и пише (писмен човек)...“

ДА ЛИ СЕ СРПСТВО ПИШЕ ВЕЛИКИМ ПОЧЕТНИМ СЛОВОМ? Један читалац ми се обратио следећим речима: „Српство се пише почетним великим словом. Из поштовања и поноса.“

Може се писати и великим почетним словом, и то онда када значи: српски нapoд, сви Срби.

Али пише се малим почетним словом када означава „оно што карактерише Србе; српску националну мисао, идejу“.

ДА ЛИ ИМПЛАНТАТ МОЖЕ БИТИ ИМПЛАНТ? А једном посетиоцу нашег сајта смета што користимо облик имплантат, па каже: „Имплантат? Има ли неко здраве памети да преведе ову глупост на српски? Као прво, рекло би се имплант, а на нашем језику се то једноставно назива усађивање.“

У оваквим случајевима најбоље је консултовати Речник страних речи и израза.

А тамо стоји да та именица гласи имплантат (лат. implantatum од iplantare усадити) и значи: оно што је имплантирано, усађено.

Значи правилно је имплантат, не и имплант, а што се мене тиче, може и усађивање, мада би за то требало питати струку.

ДА ЛИ ЈЕ АСИМОВ ИСАК ИЛИ АЈЗАК? „У једној емисији на РТС-у поменут је Ајзак Асимов. Доскора сам знао само за Исака Асимова. Да ли је и Њутн 'променио' име?“, констатује и пита један наш читалац.

Овде сам се сетио књиге „Испеци па реци“, у којој Иван Клајн каже: „Признајем да је Исак (или, ако баш хоћете, Ајзак) Асимов један од савременика којима се дивим.“

На помало ироничан начин, професор нам је рекао да јесте правилна транскрипција америчког имена IsaakАјзак, али мењати му име данас, после толико времена, било би баш претеривање.

Не само Асимов него и Њутн остаје Исак.

ДА ЛИ ФИЈАТ ИМА „Ј“? један наш читалац је „приметио“ да се на овом сајту „редовно пише ФИЈАТ, иако је то скраћеница од 'Fabbrica Italiana Automobili Torino', и нигде нема 'Ј', значи ФИАТ“.

Погрешили сте, не пише се редовно ФИЈАТ него Фијат, што је вербализована скраћеница, случај када се верзализована (права) скраћеница претвара у именицу.

Тада важи и правило интервокалног „ј“, тј. да се између „и“ и вокала „а“, „е“ или „у“ пише „ј“.

А може остати и као верзализована скраћеница: ФИАТ и FIAT.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво