Читај ми!

Лавров: ОЕБС на ивици пропасти, организација уништена још 1999. године

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је на самиту у Скопљу да се Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) налази на ивици пропасти и да Запад убија шансе за оживљавање те организације.

Лавров: ОЕБС на ивици пропасти, организација уништена још 1999. године Лавров: ОЕБС на ивици пропасти, организација уништена још 1999. године

Сергеј Лавров је рекао да су перспективе организације нејасне и подсетио да је организација уништена још 1999. године, преноси Спутњик.

"Чинило се да је завршетак биполарне конфронтације лишио смисла постојање атлантске алијансе. Државе НАТО и ЕУ уништиле су војно-политичку димензију ОЕБС-а. НАТО је 1999. године извршио неприкривену, грубу агресију на Југославију, чланицу ОЕБС-а и УН. А 2008. године, кршењем резолуције 1244 СБ УН и принципа о неповредивости граница у Европи из Хелсиншког завршног акта, Србији је отето Косово без икаквог референдума", истакао је Лавров на самиту ОЕБС-а у Скопљу.

Он је подсетио да ће за нешто више од годину дана, Хелсиншки завршни акт навршити 50 година.

"С тим у вези, са жаљењем можемо да кажемо да ОЕБС ову годишњицу дочекује у жалосном стању, и перспективе су му нејасне", рекао је руски министар.

Лавров се осврнуо и на санкције које је Запад увео Русији.

"У настојању да сруше руску економију, Сједињене Државе и њихови европски сателити увели су хиљаде санкција Русији, чиме су ставили тачку на широку практичну сарадњу између Истока и Запада у нашем некада заједничком региону", рекао је он.

Додао је да се стиче утисак да је ЕУ напустила првобитне циљеве својих креатора о побољшању благостања земаља чланица и претворила се, у великој мери напорима бриселске бирократије, у агресиван геополитички пројекат.

Лавров је истакао и да је Молдавија, како каже, "следећа жртва у хибридном рату Запада против Русије".

Претходно се шеф руске дипломатије састао са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом, као и са јерменским колегом Араратом Мирзојаном.

Седница Савета министара спољних послова ОЕБС-а, који укључује 57 земаља, одржава се 30. новембра и 1. децембра.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара