Читај ми!

Црна Гора, на дневном реду избор председника скупштине – кандидат Андрија Мандић

На седници Скупштине Црне Горе, која је у току, требало би да буде изабран председник парламента. Кандидат за ту позицију је Андрија Мандић, челник Нове српске демократије. Више од два и по месеца од почетка преговора о 44. Влади Црне Горе, мандатар Милојко Спајић је Скупштини доставио програм рада нове владе и предлог за њен састав. Могуће је да данас буде изабрана и нова влада.

На дневном реду данашње седнице црногорског парламента, која је заправо наставак прве конститутивне седнице, одржане 27. јула, јесте избор председника и потпредседника скупштине, као и председника и чланова административног одбора.

Колико ће трајати дискусије посланика по овим тачкама дневног реда је неизвесно, тако да је непознаница да ли ће у истом дану моћи да буде одржана и прва седница јесењег заседања, на којој ће се бирати нова Влада.

Челници 11 политичких партија су потписали коалициони споразум о формирању нове власти у Црној Гори.

Уз лидере Покрета Европа сад, Нове српске демократије, Демократске народне партије, Демократске Црне Горе, Социјалистичке народне партије и ЦИВИС-а, потписници су и лидери пет албанских партија – три које чине Албански форум и две чланице Албанске алијансе.

За новог председника Скупштине биће предложен Андрија Мандић, лидер Нове српске демократије, а како је најављено, коалиција "За будућност Црне Горе" даће подршку новој влади.

Добричанин: Гласаћемо за Андрију Мандића

"Очекујем да изаберемо руководство скупштине онако како смо се и ми из Уједињене Црне Горе борили, а и како је на крају испало – тако да је то оно што очекујемо од данашњег дана. Што се тиче даље динамике, очекујем да се закаже у разумном термину и термину скупштина где ће се бирати нова влада", каже Владимир Добричанин из Уједињене Црне Горе.

Нема потребе да се жури јер је, какао каже, влада решена и нема дилеме да ли ће се изабрати или не што се тиче конституената.

Што се тиче Уједињене, биће уздржана "због свега онога што се дешавало од стране мандатара према Уједињеној Црној Гори", додао је Добричанин.

Добричанин каже да ће гласати за Андрију Мандића, за председника парламента. "Од почетка смо тражили да се испоштује воља народа која је кроз изборе дала следећи мандат коалицији За будућност Црне Горе што је природно. Прошли пут је то припадало Демократама", истакао је он. 

Решавање питања пописа

Парламентарни избори у Црној Гори су одржани 11. јуна, а мандатар Милојко Спајић је мандат за састав 44. владе добио 10. августа.

Од тада су и трајали преговори и коначно постигнут договор о формирању нове владе, при чему се у споразуму помиње да ће она бити реконструисана за годину дана.

Осим избора руководства скупштине и нове извршне власти, ове седмице би требало да се реши и питање одржавања пописа у Црној Гори – влада у техничком мандату, Дритана Абазовића сматра да је за почетак пописа 1. новембра, све спремно, док мандатар нове владе  Милојко Спајић предлаже одлагање за месец дана.

И то је, уз Андрију Мандића, као кандидата за председника скупштине, још једна тачка спорења, на црногорској политичкој сцени.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво