Читај ми!

РТЦГ: Постигнут споразум о новој влади Црне Горе

Страначки органи Европе сад, Нове српске демократије, Демократске Црне Горе, Демократске народне партије, Социјалистичке народне партије, те коалиција Албански форум и Албанска алијанса, прихватили су споразум о формирању нове црногорске власти, јавља РТЦГ. Остало је да о својим одлукама јавност информишу Уједињена Црна Гора и ЦИВИС, али се верује да је на помолу стабилна политичка већина која треба да изабере ново руководство парламента и нову владу. Порталу РТЦГ су потврђене информације да ће седница Парламента бити одржана 26. октобра.

Како сазнаје РТЦГ из извора нове коалиционе већине, до 26. октобра ће бити изабрано руководство Скупштине Црне Горе, а потом и нова влада.

Главни одбор Европе сад подржао је споразум и кандидате за министре, док је Главни одбор Нове српске демократије подржао споразум и кандидатуру Андрије Мандића за новог председника Скупштине Црне Горе.

Седница парламента на којој би се бирао Мандић, али и део потпредседника, биће одржана идуће седмице.

Што се Европе сад тиче, Главни одбор је без гласова против потврдио и предлог мандатара Милојка Спајића за будуће чланове 44. владе у оквиру ресора који по споразуму припадају ПЕС-у.

За шефа дипломатије предложен је члан Председништва ПЕС-а Филип Ивановић, а за министарку европских послова Маида Горчевић.

За министарку просвете, науке и иновација предложена је Анђела Јакшић Стојановић, а за министра финансија Новица Вуковић.

Кандидат за министра правде је Андреј Миловић, за министра здравља доктор Војислав Шимун, док је кандидаткиња за министарку рада и социјалног старања Наида Нишић.

Кандидат за министра енергетике и рударства је декан Електротехничког факултета Саша Мујовић, док је предложено да Јанко Одовић покрива место у ресору просторног планирања, урбанизма и државне имовине.

Предложено је да Министарство саобраћаја и поморства води Филип Радуловић.

Лидер Албанског форума Ник Ђељошај биће потпредседник Владе за економску политику и министар економског развоја.

Из редова албанских партија у Влади ће позицију имати и Фатмир Ђека, који ће бити министар за људска и мањинска права, док Мараш Дукај остаје на челу ресора за јавну управу.

У Влади ће министре имати и Демократе и СНП, међутим имена њихових министара јавности још нису саопштена.

Према ранијем договору, мањинску подршку будућој влади даће коалиција ЗБЦГ, из чијих редова ће бити председник Скупштине.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара