Читај ми!

Танасковић: Постигнут договор о извозу српске малине у Мађарску

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић истакла је на свечаном отварању сајма пољопривреде и прехрамбене индустрије "ОМЕК" у Будимпешти да расте извоз пољопривредних производа у Мађарску, као и да је постигнут договор и о извозу српске малине.

Јелена Танасковић је, на сајму пољопривреде и прехрамбене индустрије "ОМЕК", говорила о расту робне размене са Мађарском и поручила да се нада да ће српски производи наћи свој пут ка мађарском тржишту.


"Од 2018. године се са 150 милиона евра дошло на 345 милиона евра размене у 2022., са идејом да ове године буде још више и сваке наредне, наравно, и то не мало више, него да то у процентима буде озбиљно", рекла је министарка.

Како је навела, са њом су на сајам дошли и пољопривредни произвођачи малине, по договору од пре неколико месеци са министром пољопривреде Мађарске Иштваном Нађом.

"Дошли су малинари да би понудили нашу малину. Мађарска је велики увозник малине, али из неког разлога не увози и Србије. И ево тај договор смо реализовали овде сад на овом сајму. Поред њих, дошли су пчелари да видимо шта је то што можемо да им понудимо... Дошли су органски произвођачи и други неки који су били заинтересовани. Али што се примарне пољопривредне производње тиче, то су те три групе које су данас овде са мном и то је оно са чим ми хоћемо Србију да представимо", каже Танасковић.

Министарка је истакла да је Мађарска изузетно битан партнер пре свега због наших политичко-економских односа, али и да је реч о изузетно великом тржишту.

"Тржиште које бира, њихови купци знају шта желе, тако да ево ја се надам да ће српски производи наћи свој пут у Мађарској", рекла је Танасковић.

Мађарски министар је истакао да Србија има велике могућности за производњу и извоз пољопривредних производа, иако и даље није члан ЕУ.

"Свет који је око нас је пун неизвесности. Имамо стрепњу око тога у ком правцу се крећемо. Овогодишњи сајам ће говорити о томе. Мађарско друштво произвођача увек је обезбеђивало свежи хлеб. Садашњи сајам је показао за шта је способна мађарска пољопривреда", рекао је Нађ.

На свечаности отварања сајма Србију је представио фолклорни ансамбл који је домаћинима приказао српску музику и игру.

Прилика да се српски производи пласирају на мађарско тржиште

Србија је као почасни гост сајма добила централно место у павиљону ХунгЕкспо простора, а наступ на сајму добра је прилика да домаће компаније представе своје производе и пласирају их на тржиште Мађарске.

Сајам је подељен у осам тематских области, а Србију представљају компаније "Апис мед", "Нектар", "Винарија Алексић", "Винарија 100 жена", компанија "Станић", "Савез ракијаша Србије", "Сербиа органик" и "Унда МД".

"ОМЕК“ је сајам из области пољопривреде, прехрамбене индустрије, и пољопривредне технологије, који се одржава сваке друге године, а 81. издање највећег сајма и изложбе агробизниса Карпатског басена пољопривреде, има историју дугу 190 година.

Циљ сајма ОМЕК је да представи компаније у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, да презентује здраве, одрживе производе и производе без ГМО и да обезбеди професионални форум за индустријске лидере.

Тржиште Мађарске је последњих година јако интересантно за привреднике из Србије, који у све већем броју остварују сарадњу са мађарским партнерима.

У прилог томе говори и чињеница да према подацима у прва два квартала 2023. године Србија бележи суфицит у спољнотрговинској размени у роби са Мађарском, а извоз на тржиште Мађарске порастао је за 13,6 одсто у односу на исти период прошле године, док је Мађарска 4. извозни партнер, а 6. увозни партнер Србији од почетка 2023. године.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво