Читај ми!

Криза у БиХ – Додик тражи повлачење последње одлуке Уставног суда, састанак три стране са предлозима у понедељак

Република Српска има план деескалације стања у Босни и Херцеговини – кључно је да се повуче последња одлука Уставног суда, тврди председник Милорад Додик. На састанку у седишту Делегације Европске уније у Сарајеву договорено је да три стране до понедељка доставе предлоге за решење кризе у БиХ.

Све вратити на почетне позиције, предлаже Милорад Додик. Поништити последње одлуке Уставног суда БиХ и Кристијана Шмита. Тек тада је, каже Додик, спреман да ван снаге стави Закон Скупштине Српске. Ово, каже, није условљавање већ рационалан приступ.

"Република Српска ниједног тренутка није тражила ескалацију проблема. Ни једног тренутка није поменула било какву могућност сукоба. Ово је за нас чисти политички процес. Наше одлуке на нивоу Републике Српске и оно што одлучујемо заједно, то је политички процес који треба поштовати као такав. Чујем од друге стране: ако се ово деси, биће рата. Неће бити рата", истиче Милорад Додик, председник Републике Српске.

Закон о Уставом суду БиХ без страних судија један је од услова за чланство у Унији. Додик каже да Европска унија жели да ојача европски пут БиХ, а Босна и Херцеговина жели чланство у Унији. Република Српска жели обоје, али уз поштовање уставних и дејтонских принципа. Спреман је на разговоре о свих 14 услова, али у Унији имају приоритете.

"Оно што ЕУ очекује од БиХ је усвајање закона о спречавању сукоба интереса, закона о судовима, закона о приступу информацијама и омбудсманима. То су они закони из 14 приоритета, реч је о једном обимном подухвату, али је остварив", каже Ангелина Ајхорст, директорка за Европу у Служби за спољне послове ЕУ.

Српска пристаје на разговоре о испуњавању и ових услова, али и Суд без странаца, који је споран за Федерацију.

"За нас је неразумљиво да је Бошњацима драже да судија буде Албанац, него Бошњак из Сарајева", каже Ненад Стевандић, председник Скупштине Републике Српске.

Додик понавља да Српска не спроводи сецесију, али да је то могућ правац кретања уколико БиХ не покаже своју одрживост. Не спори територијални интегритет БиХ, али суверенитет, каже, треба вратити институцијама. Шта ако га због ове истрајности смени Кристијан Шмит?

"Ако неко мисли да се јуначи на начин да доноси мере, нек проба. Није претња, нек проба, нек изволи. Можда бих волио да се то деси, јер би показао нашу одлучност и његову немогућност да тако нешто уради", каже Додик.

Нови састанак са предлозима о решавању кризе у БиХ већ у понедељак.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара