Читај ми!

Бањалука жели да спречи спровођење одлука Уставног суда БиХ; Додик: Тај суд је антидејтонски

Поново заоштравање односа између Бањалуке и Сарајева: Повод је сутрашња седница Скупштине Републике Српске на којој ће се расправљати о предлогу Закона о непримјењивању одлука Уставног суда Босне и Херцеговине. Суд је антиуставан, антидејтонски и прегласавањем урушава Српску, кажу у Бањалуци.

Гласају ли сутра 42 од 83 посланика "ЗА" у Републици Српској, више се неће спроводити одлуке Уставног суда БиХ. Закон у Скупштину иде по хитној процедури, а ступиће на снагу два дана након усвајања.

"Уколико се усвоји приједлог Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ по хитном поступку, онда Уставни суд БиХ неће моћи да поништава одлуке које донесемо ми у Скупштини, посебно оне одлуке о имовини“, истакао је председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

У Бањалуци кажу да ни по коју цену неће дозволити да се имовина Српске књижи као власништво БиХ. Скупштину су сазвали након одлуке Уставног суда БиХ да им за сазивање седница и одлучивање нису ни потребне судије из реда српског народа.

"РС ће адекватно да одговори. Само наивни мисле да ми повлачимо исхитрене потезе. БиХ ће се морати вратити у Дејтонски оквир са малом модификацијом коју ће сви морати прихватити или је неће бити", поручио је председник РС Милорад Додик.

Док посланици владајуће коалиције јасно поручују да ће подржати закон, у опозицији за сада само да ће бити на седници.

Игор Црнадак из ПДП-а објашњава да су били суздржани јер још нису видели закон.

Српска предлаже доношење Закона о Уставном суду БиХ без страних судија: Тројица из Српске, шест из Федерације. У одлучивању мора да буде бар један глас судија из реда српског, хрватског и бошњачког народа. А све до тада, одлуке Уставног суда БиХ у Српској се неће спроводити.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара