Читај ми!

Црна Гора, предизборна тишина након необично мирне кампање

У недељу се у Црној Гори одржавају парламентарни избори на којима ће се бирачи опредељивати за неку од 15 изборних листа. Предизборна тишина почела је у поноћ. Ови парламентарни избори су 12. од увођења вишепартијског система у Црној Гори и шести након обнове њене независности.

На необично мирну изборну кампању у Црној Гори ове недеље је пала сенка, јавно изнетим, али не и процесуираним оптужбама да крипто заједница финансира извесне политичке субјекте.

У петак су, као одговор, уследиле две кривичне пријаве због, како је наведено, основане сумње да се злоупотребљава службени положај ради утицаја на изборни процес.

То је тек заталасало јавно мњење, које одлучује коме ће дати поверење да управља државом наредне четири године. Пред собом има 15 изборних листа старих и нових странака и коалиција.

"Сви знамо ко су кандидати, сви знамо иза чега стоје. Оно што је историјско у овим изборима је што су лагани, што се дешава нека смена власти, што немамо неке тензије због тога, што ће бити влада којом неће доминирати ДПС и што се апсолутно поставља ситуација да скоро свако може са сваким. То је нешто што нисмо имали раније", објашњава за РТС политички аналитичар Стефан Ђукић.

Покрет "Европа сад" први пут учествује на парламентарним изборима. Демократска партија социјалиста, са својим коалиционим прартнерима, први пут наступа без Мила Ђукановића као носиоца листе.

Уместо Демократског фронта, под слоганом "За будућност Црне Горе", сада су Нова српска демократија, Демократска народна партија и Радничка партија, без Медојевићевог Покрета за промене, који наступа самостално.

Демократе Алексе Бечића и УРА Дритана Абазовића наступају заједнички, у коалицији су и СНП и Демос-ом, као и пет странака Народне коалиције.

Самостално наступају Бошњачка странка, Хрватска грађанска иницијатива, новооснована странка Владимира Лепосавића, Албанска алијанса, СДП, као и Албански форум, Грађански покрет "Преокрет за сигурну Црну Гору" и покрет "За грађанску Црну Гору".

Резултати избора одредиће стожера будуће владе

Резултати избора одредиће однос снага у црногорском парламенту, али и стожера будуће владе.

Биће потребна велика политичка умешност како би Црна Гора, коначно, добила стабилну владу јаких кохезионих елемената, која би била трајна и дала резултате.

Влади Дритана Абазовића је само 100 дана након избора, у августу прошле године, изгласано неповерење и од тада је у техничком мандату.

Право гласа има око 542.000 бирача, а изборни цензус је три одсто.

недеља, 24. септембар 2023.
16° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"