Читај ми!

Крипто-бура тресе Црну Гору, истрага о вези јужнокорејског краља биткоина и политичког врха

Крипто-заједница финансирала је одређене политичке субјекте у Црној Гори, саопштио је премијер Дритан Абазовић након седнице Већа за националну безбедност. Министар унутрашњих послова Филип Аџић казао је да се истрага о јужнокорејском држављанину До Квону могла тумачити у политичком контексту, али да су реаговали да заштите државни интерес. Након оптужби да је повезан са ухапшеним краљем криптовалута До Квоном, носилац изборне листе Покрета Европа сад (ПЕС) Милојко Спајић изјавио је да је спреман да одговара до краја живота уколико је било шта нелегално урадио.

Дритан Абазовић је изјавио да се након писма До Квона које је прочитано отворила мала расправа.

“Не алудирамо, али се наводи да је крипто-заједница помагала одређене политичке субјекте. До сада смо десетине пута говорили о руском новцу и утицају и мислим да је крајње одговорно да се о овој теми разговара. Остаће да све утврде надлежни органи. Сви чланови су се сагласили с тим", истакао је Абазовић.

За До Квона је казао да га никада није видео.

"Писмо ми је стигло у понедељак, али нисам правио никакву панику. У уторак сам прочитао писмо и предао га министру правде и СДТ-у. Испоштовао сам их и немам шта да кријем. Тај документ није мјеродаван, али није ни тајан", навео је Абазовић.

 Рекао је да за До Квона зна само из медија.

"Желимо да се утврде све чињенице. Потпуно треба да сагледамо све са професионалног аспекта", навео је он, додајући да ће један документ из Агенције за националну безбедност проследити начелнику Специјалног полицијског одељења Предрагу Шуковићу.

Истина у заплењеним уређајима 

Додао је да се на уређајима До Квона који су заплењени на аеродрому лежи сва истина.

"Одузети су телефони и неколико лаптопова. Нађен је нелегални криптомат у Тивту. Питање је ко је До Квону дозволио улазак у Црну Гору", навео је Абазовић.

Говорећи о реакцијама лидера Покрета Европа сад, Абазовић је казао да не разуме Милојка Спајића.

"Разговарао сам с њим увек коректно и добронамерно га упозоравао. Нити знам ко је тај Корејац, нити сам га у животу видео", закључио је Абазовић.

Абазовић је, на питање да ли је угрожена национална безбедност, казао да не мисли да је то случај.

"Не драматизујем. Тужилаштво је поделило неке информације, сад ће имати више материјала да предузме неке радње", навео је црногорски премијер.

Аџић: Обавеза да се заштити држава

Министар унутрашњих послова Црне Горе Филип Аџић сматра да се унутар лаптопа налазе докази о пословању Спајића и До Квона.

“То треба испитати”, поручује Аџић.

Додао је да се истрага могла тумачити и у политичком контексту, али да је њихова обавеза била да заштите државни интерес Црне Горе.

"Ако смо реаговали и кад су ДПС и ДФ били у питању, зашто не бисмо реаговали и за Европу сад. Иста оваква ситуација је била и за Мила Божовића и говорило се да је политички контекст", казао је Аџић.

Аџић је саопштио и да су се Спајић и Квон састајали у породичној атмосфери, и након што је јужнокорејски држављанин завршио на потерници.

“Састајали су се и у породичној атмосфери и то у једној београдској улици. Били су пријатељи пет година и што је најважније – радили су заједнички посао. Да ли је све то требало да прећутимо, ко од вас мисли да то треба да се прећути? То су оперативне информације", истакао је Аџић.

Спајић негира оптужбе

Носилац изборне листе Покрета Европа сад (ПЕС) Милојко Спајић поручио је да је спреман да одговара до краја живота уколико је било шта нелегално урадио, саопштено је из те партије.

Спајић је, како се наводи, позвао надлежне да покрену поступак уколико се докаже да су појединци лажно узбуњивали јавност.

Оценио је да су Црној Гори потребни нови пројекти, те додао да ће се само таквим темама бавити, не обазирући се, како каже, на "политичарења и подметање лажних афера" опонената тог покрету.

Према његовим речима, други покушавају да дисквалификују ПЕС у тренутку кад, како каже, праве пројекте и дижу пензије и зараде.

"Кад смо дигли зараде, срушили су Владу. Данас покушавају да вас убеде да је пре Спајића и Европе сад све било сјајно и да смо ми главни проблем целе Црне Горе, тако да ако нас не буде – да ће опет све бити сјајно", нагласио је Спајић.

Напад свих на ПЕС је, како сматра, само одраз снаге тог покрета.

"Нападајте лажима, ми смо само јачи, а ви само личите на стари режим", закључио је Спајић.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво