Читај ми!

Избори у Црној Гори, истиче рок за предају кандидатура – за аналитичаре известан други круг

Представници Демократске партије социјалиста предали су Државној изборној комисији кандидатуру Мила Ђукановића за председничке изборе у Црној Гори. Синоћ је кандидатуру објавио и некадашњи преедседник Парламента Алекса Бечић. Избори су заказани за 19. март.

Једногласно, ДПС предлаже Мила Ђукановића за председника Црне Горе. У трку за нови мандат актуелни шеф државе улази са искуством два председничка и чак седам премијерских.

"У изборну трку улазим као и увек да победим, да победим што убедљивије и што пре. Мој циљ је да победим у првом кругу, али наравно да сам спреман за цео изборни процес", каже Ђукановић.

На изборном листићу Демократе ће представљати Алекса Бечић - одлучио је главни одбор.

"Данас стојим пред вама као кандидат за председника Црне Горе спреман да се борим за нашу земљу и за наш народ. Спреман да се борим за нашу част, нашу слободу, нашу државност и наше јединство. Спреман да се борим за нашу будућност, за све вере и народ", истиче Бечић.

Спремност за борбу до места у Вили Горици до сада Државна изборна комисија је утврдила за два кандидата - председника Нове српске демократије и једног од лидера Демократског фронта Андрије Мандића и Драгиње Вуксановић Станковић из Социјалдемократске партије. Рок за предају кандидатура истиче сутра.

"Оно што остаје да се види до сутра јесте да ли ће Горан Даниловић успети да финализује своју кандидатуру. Ради се о једном политичару који нема неке шансе да уђе у други круг, али може у извесној мери оштетити Андрију Мандића. Остаје да се види да ли ће Јаков Милатовић, главна дилема за сутра успети да финализује своју кандидатуру и мислим да ће то бити то и да ће бити тих шест кандидата", указује историчар Богдан Живковић.

У тој конкуренцији о следећем шефу државе одлучиваће више од 540.000 грађана. Резултат избора, за аналитичаре неизвестан. Известан је, кажу, други круг.

"Ако се вратимо само три месеца уназад на локалне изборе, пре свега у Подгорици, али и другим градовима Црне горе, деловало је да је ДПС и да је Ђукановић у једном политичком нокдауну и тада се чинило да би један кандидат целог анти ДПС фронта без икаквог проблема успео у првом кругу да победи Ђукановића. Али, несугласице на том анти ДПС полу и међусобне амбиције које су у међувремену се испољиле су довеле до тога да Ђукановић сада са једном озбиљношћу и добрим шансама је могао да истакне своју кандидатуру пред ове изборе", додаје Живковић.

И пре подношења кандидатуре, нагађају се резултати. Готово 4000 грађана изнело је став - 29 одсто њих ће подржати ДПС. Из једномесечне анализе, од 17. јануара, Демократски фронт и Покрет Европа сад однеће око 17,5 одсто гласова. На четвртом месту је Демократска Црна Гора са 13,3 одсто подршке.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво