Читај ми!

Хапшење на граници Северне Македоније и Бугарске, расту тензије на обележавању рођендана Гоце Делчева

У Скопљу се обележава 151. годишњица рођења револуционара Гоце Делчева, којег присвајају и Северна Македонија и Бугарска. Полиција обезбеђује церемонију у цркви Светог Спаса, где је могуће ући само уз акредитацију. Пао систем на граници са Бугарском, одакле je најављен долазак до 150 људи који би да одају почаст Делчеву. Ухапшено троје бугарских држављана због нарушавања јавног реда и мира. Софија поручује: Надамо се да ће власт у Скопљу одржати обећање.

Улица која води до цркве Светог Спаса у Скопљу, где почива Гоце Делчев, је блокирана, а на церемонију поводом годишњице рођења овог револуционара може се ући само уз акредитацију, јављају македонски медији.

Владина делегација, предвођена премијером Димитром Ковачевским, одала је почаст Гоци Делчеву, а церемонији је присуствовао и председник Стево Пендеровски.

Поводом 151 године од рођења великог револуционара, из Скопља поручују да су идеали које је Делчев заступао пре више од једног века наслеђе и водиља политике Владе Северне Македоније.

Македонски медији јављају да полиција контролише улаз у цркву, те да сви, чак и новинари, пролазе кроз више безбедносних контрола.

Телма преноси да је на контролном пункту код тврђаве Кале стотину грађана које полиција није пустила да приђу цркви. На платоу испред цркве су и припадници ВМРО-ДПМНЕ, чији је лидер положио венац на гроб Делчева.

Огласио се и Синдикат новинара и медијских радника, тражећи да се медијима омогући прилаз комеморацији и да им се не ограничава кретање.

Стиже до 150 бугарских држављана, кошкање на граници

Пред обележавање годишњице рођења Гоце Делчева, поново је дошло до велике напетости на релацији Софија-Скопље, која је ескалирала након што је 19. јануара у Охриду нападнут секретар бугарског културног центра Христијан Пендиков.

Напетост није изостала, јер је, како јавља Телма, око 9 сати јутрос обустављен саобраћај на граничном прелазу Деве Баир. МУП је саопштио да је пао систем и да се пропуштају само хитни случајеви.

Око 12.45 сати на граничном прелазу Деве Баир дошло је до нарушавања јавног реда и мира од стране троје бугарских држављана, саопштио је МУП Северне Македоније, преноси Телма.

Г.З (35), А.Х (50) и Р.Х (54) бугарски држављани који су се прво вербално, грубо и недолично понашали према полицајцима и изговарали најпогрдније речи, а потом покушали да физички насрну на них су приведени, саопштило је Министарство, пренела је Телма. 

Медији јављају да је више од 100 возила чекало на граничном прелазу, међу којима су били и бугарски држављани који су кренули на одавање поште Гоце Делчеву.

Телма преноси да је у једном тренутку дошло до расправе македонске полиције са неколико бугарских држављана, који су уз увреде и претње новинарима покушали да пређе границу, али их је полиција послала назад у колону.

Саобраћај је после нешто више од два сата нормализован, али министар унутрашњих послова Бугарске Иван Демерџијев тврди да на прелазу Деве Баир има задржаних држављана Бугарске.

Очекујем да ће македонске власти испунити обећање и омогућити им да без проблема уђу у земљу, рекао је Демерџијев.

Како је најављено, очекује се да из Бугарске у Скопље допутује између 100 и 150 држављана Бугарске. У бугарској делегацији су и министар здравља Бугарске Асен Меџидијев и заменик министра унутрашњих послова Венцислав Катинов.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво