Читај ми!

Комшијска свађа Софије и Скопља, Гоце Делчев може бити проблем и за НАТО

Пред обележавање 151. годишњице рођења револуционара Гоце Делчева 4. фебруара, поново тензије на релацији Скопље–Софија. Мање драме очекује се после састанка министара унутрашњих послова две државе који је заказан за понедељак.

Чији је Гоце Делчев? Пред 151. годишњицу рођења револуционара питање "Коме припада више" још један је разлог повишене напетости између Софије и Скопља. У Охриду је 19. јануара претучен Христијан Пендиков, секретар бугарског удружења "Цар Борис Трећи".

Власти у Скопљу осудиле су инцидент, о коме су македонски и бугарски медији различито извештавали. Скопски – туча без политичке позадине, бугарски – претучен на националној основи.

Бугарска влада по Пендикова је послала авион, како би се лечио у Софији. Из Скопља је повукла амбасадора.

"Власти у Скопљу и власти у Софији реагују прилично нервозно на те инциденте и на крају сад се прича о томе да је рођендан Гоце Делчева 4. фебруара. Бугари желе да дођу да славе овде, кажу – ми ћемо освојити Скопље. Македонци кажу – ми то не дамо, и то је један класичан наратив који води ка повећавању тензија. Питање је да ли ће се тај антагонизам претворити у официјелну политику антагонизма између Софије и Скопља", рекао је политички аналитичар из Скопља Петар Арсовски.

Шеф македонске дипломатије позвао је грађане да не постављају најављене блокаде путева и ноћне страже. Јубилеј ће, каже, организовати институције. Док његов бугарски колега тражи безбедносне гаранције за Бугаре, који би да дођу на годишњицу.

Али аналитичари су забринути, јер тензија у региону не недостаје.

"Посебно када постоји проблем између Бугарске и Северне Македоније, које су чланице НАТО-а. То је проблем који може да утиче и на безбедност на јужном крилу НАТО-а. И Бугарска и Северна Македонија су земље, поготову Бугарска, које су близу црноморском региону", каже новинар из Софије Николај Крастев.

Тензије пред изборе 

Тензије у бугарско-македонским односима високо су на политичкој агенди у Софији, пред сваке изборе. А избори за бугарски парламент 2. априла одржавају се пети пут за две године.

"Зато је пала претходна бугарска влада почетком лета, странка шоумена Трифунова који је рекао да је влада пала само због Македоније. Нису биле у питању паре, ни капиталне инвестиције", рекао је Крастев.

Северна Македонија преговоре са Европском унијом отворила је прошлог лета, после 17 година чекања, тек пошто је Бугарска повукла вето, постављен због спора око идентитетских питања.

"Истина је да у протоколу који су потписали Северна Македонија и Бугарска пише да ако Македонија усвоји уставне измене до отварања поглавља, Бугарска неће моћи да стави вето, барем у овом међупериоду. Међутим, то не значи да Бугарска не може да блокира Северну Македонију на путу ка ЕУ на сваком поглављу које отвори. Тако да је тај један љубавни троугао love-hate (љубав–мржња) однос неизбежан и драма је неизбежна", сматра Арсовски.

Скопље и Софија 2017. потписали су Уговор о добросуседству. Тада је и основана заједничка Комисија да помири ставове. Најтеже питање и за историчаре најтеже је било питање: Чији је Гоце Делчев?

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво