Читај ми!

Отворена прва деоница ауто-пута кроз Црну Гору, Абазовић предложио да се зове по принцези Ксенији

Отворена је прва деоница ауто-пута кроз Црну Гору од Смоковца код Подгорице, до Матешева крај Колашина. Укупна дужина деонице је 41,5 километара, са 20 мостова на главној траси, 16 тунела, два надвожњака, осам подвожњака, 7,2 километра бетонских зидова. Црногорски премијер Дритан Абазовић предложио је да ауто-пут буде назван по првој жени возачу на Балкану – принцези Ксенији. Ауто-пут је почетак трајног спајања Црне Горе са светом, поручио је Абазовић.

На Пеловом бријегу одржана је свечаност поводом отварања приоритетне деонице ауто-пута Смоковац–Маташево. Дритан Абазовић је поручио да је можда и највећи неимарски подухват у историји те земље залог за развијену Црну Гору коју ће оставити деци.

"Зато данас, седам година од почетка изградње, не отварамо само пут, већ и перспективу – за грађане и привреду, за Црну Гору и њену будућност. Ауто-пут је почетак трајног спајања Црне Горе са свијетом. Врлети црногорског крша сјединиће се са плодном равницом, главни град са сјевером, Црна Гора са Европом", рекао је Абазовић.

Ауто-пут, како је додао, указује на нови правац који је потребан развоју Црне Горе.

"То је развој сјевера и исправљање неправде учињене према овој регији. Зато, нека овај пут води сјевер и цијелу Црну Гору напријед. Преко сјевера и мреже транс-европских коридора у Европску унију и породицу народа којој припадамо", навео је Абазовић.

Указао је да ће та инвестиција отворити нове правце развоја и дати најснажнији замајац домаћој привреди.

"Посебно завршетком ауто-пута од Бољара до Бара, Црна Гора ће са луком бити један од важних праваца у транзитним саобраћајним токовима Балкана. Нема боље симболике него 13. јула, за Дан државности, отворити прву дионицу ауто-пута. Овај датум водио је Црну Гору до неслућених висина – добили смо међународно признање, али и показали пркос упаливши искру слободе у тада поробљеној Европи. Најбољи начин да одамо почаст људима који су животе положили да би Црна Гора данас живјела је да изградимо бољу Црну Гору", истакао је Абазовић.

Поучени важним историјским лекцијама, загледани смо у европску будућност Црне Горе, рекао је црногорски премијер и додао да "Европска унија није потпуна без Црне Горе, мале, добронамјерне и неустрашиве државе која је Европи дала довољно да би вјечно била њен саставни дио".

Предложио је да име ауто-путу буде по првој жени возачу на Балкану – принцези Ксенији.

"Личности која умногоме осликава Црногорку тог времена – стамену боркињу, одважну жену, интелектуалку преко чијих леђа је изнијет велики терет у изградњи наше државе. Данас, овдје, преламамо историју и оно што долази – 13. јул и пут будућности, прве километре принцезе Ксеније по неравним црногорским џадама и савремену саобраћајницу. Апелујем да сви дамо максималан допринос томе да научени лекцијама прошлости гледамо у европску будућност Црне Горе, градимо снажне и непробојне везе међу нама, грађанима антифашистичке, грађанске и европске Црне Горе. Ово је пут за будућност. Живјела нам Црна Гора", рекао је Абазовић.

Министар капиталних инвестиција и потпредседник Владе Ервин Ибрахимовић указао је да највећа вредност ауто-пута да обезбеди везу између југа и севера државе, као и да је кањон Мораче већ однео много живота.

"Ако овај ауто-пут спаси макар један живот сматрам да је он оправдао своју сврху", рекао је Ибрахимовић.

Извршни директор "Монтепута" Милан Љиљанић поручио је да је та компанија предузела све активности како би на најбољи и професионални начин управљали ауто-путем као што је то рађено и када је и у питању тунел Созина, који је отворен пре тачно 17 година.

Отправница послова Амбасаде Кине истакла је партнерство које је Кина кроз овај пројекат изградила са Црном Гором, а грађанима је пожелела срећно отварање,  као и државни празник.

уторак, 28. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије