Читај ми!

РТС ексклузивно на ауто-путу кроз Црну Гору – 20 мостова и 16 тунела на 41,5 километара

У Црној Гори ће сутра бити отворена деоница пута Бар–Бољаре, од Смоковца код Подгорице, до Матешева крај Колашина. То су први километри црногорског ауто-пута и осим комфорнијег и бржег саобраћаја, а што је најважније далеко сигурнији, јер ће се избећи најризичнија деоница магистрале ка мору дуж кањона Мораче. Eкипа РТС-а је пре отварања прошла тај пут дуг 41,5 километара, који ће повезати Србију са Црном Гором.

Грађена је седам година, пробијени сви рокови, цена по километру се сматра најскупљом на свету, бар је тако својевремено рекао премијер Дритан Абазовић, али сада, када ће повезати Србију са Црном Гором, Београд са Подгорицом и црне тачке оставити у кањону Мораче, путници ће одахнути.

На овој траси, првој, будућег ауто-пута Бар–Бољаре је 20 мостова, 16 двоцевних тунела укупне дужине готово 18 километара и врхунски телекомуникациони центар, у који стиже слика са 560 камера које имају могућност аутоматске детекције инцидената.

"Што се тиче конфигурације терена, имамо на почетку трасе надморску висину 60 метара, а на завршетку, у Матешеву, имамо надморску висину 1.160 метара. Тако да је у градитељском смислу био веома захтеван", каже Милан Љиљанић, извршни директор "Монтепут".

Тако после само једног тунела чемпресе смењују борови.

Три километра дуг тунел "Ветерник", на двадесетак километара од Подгорице, је попут капије кроз коју прелазите из једног у други климатски појас. Потпуно другачије температуре, морфологије тла и биљног света.

Саобраћајно повезивање региона зависи и од наставка изградње, предстоје још две деонице пре него што црногорски ауто-пут изађе у Бољарима, у сусрет српском ауто-путу.

"Укупна дужина те двије деонице је 72 километра, тако да што се тиче 'Монтепута' ми ћемо већ од наредне године гледати да покренемо изградњу следеће деонице од 23 километра, а онда након тога и ову деоницу од 50 километара", поручује Љиљанић.

Путарина за аутомобиле биће до 3,5 евра, а максимална брзина на деоници од Подгорице до Колашина ограничена је на 100 километара на сат. Већ ова летња туристичка сезона, за оне који крену пут црногорског приморја овим правцем, биће потпуно другачија.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара