Читај ми!

Затишје пред буру у Црној Гори, ПС Савета Европе позива странке да не наглашавају поларизацију

Парламентарна скупштина Савета Европе је забринута због тога што се политичка поларизација у Црној Гори концентрише око питања националног идентитета. Из Демократске Црне Горе, из чијих редова је председник Скупштине Алекса Бечић, кажу за РТС да се залажу за потписивање Темељног уговора са СПЦ и да је то принципијелан став.

Док Црна Гора чека расплет политичке кризе владе Здравка Кривокапића, додатно "подгрејане" због питања потписивања Темељног уговора са СПЦ, Парламентарна скупштина Савета Европе у Резолуцији позива све партије и лидере у Црној Гори да не наглашавају поларизацију, већ да помогну да се њен интензитет смањи.

У резолуцији се наводи забринутост због све веће поларизације црногорске политичке сцене око питања националног идентитета.

Страначка надметања у Црној Гори трају свих ових дана, а представници партија састали су се јуче са патријархом Порфиријем, који је саопштио да је сигуран да ће уговор бити потписан чим се нормализују политичке прилике.

Момо Копривица, потпредседник Демократске Црне Горе, из чијих редова је председник Скупштине Алекса Бечић, каже за РТС да се они залажу за потписивање Темељног уговора и да је то принципијелан став, јер су све друге верске заједнице то потписале, па би непотписивање са СПЦ била нека врста дискриминације.

Сматра да је било одређених политичких уплива како би се одузео легитимитет влади и да је то било играње са једном озбиљном ствари.

"Нико нема право да одбије потписивање Темељног уговора са једном владом, која је спремна да га потпише и која је на крају изгласала уговор на својој седници, само зато што се свиђа или не свиђа један премијер", истакао је Копривица.

Могло би се рећи да је данас затишје пред буру, која се очекује од почетка фебруара.

Наиме, у Скупштину Црне Горе претходних дана стигле су четири иницијативе о којима ће се расправљати 3. и 4. фебруара: о неповерењу Влади, што тражи УРА, о смени потпредседника владе Абазовића - што тражи премијер, али и о иницијативи Владе за скраћење мандата Скупштини и захтеву опозиције за смену председника парламента Алексе Бечића.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара