Читај ми!

Политичка криза у Црној Гори додатно подгрејана – ко ће потписати Темељни уговор

Уочи недеље у којој ће се на седницама Скупштине решавати политичка криза, ситуација у Црној Гори додатно је подгрејана покретањем приче о Темељном уговору са Српском православном црквом. Ко ће и када потписати Темељни уговор – на то се чека одговор, баш као и на питање шта ће бити са црногорском Владом.

У сусрет расплету политичке кризе у Црној Гори, премијер Кривокапић каже да је потписивање Уговора још једна незавршена активност актуелне владе, чиме заправо и оправдава спочитавање опонената - зашто се баш сад актуелизује прича о Уговору с црквом.

"Уговор може бити потписан до 4. фебруара, вјерујте да ја сумњам да ћу ја потписати тај уговор. Ја сам на једно питање одговорио да је ово игра политичара и из Црне Горе и из Београда ", каже Кривокапић.

Циљ је, према његовим речима, да се после четвртог појави спасилац српства и СПЦ.

"Неко из СНП-а, можда буде и господин Абазовић, па је сад припремио терен за потписивање", рекао је Кривокапић упитан ко би био тај спасилац.

Дан после саопштења Кривокапићевог кабинета да је Влада спремна да са СПЦ потпише уговор, потредседник Владе Дритан Абазовић изненада се у Београду састао с патријархом.

Из његовог покрета УРА су за РТС рекли да је комерцијалним летом дошао на приватни састанак.

Шта је Абазовић рекао патријарху 

Милош Конатар из покрета УРА, упитан да ли је тачно да је Абазовић рекао патријарху да је спреман да потпише Темељни уговор, одговорио да није рекао ништа ново.

"Дритан Абазовић није рекао ништа ново, зато што му уназад неко вријеме можете у изјавама прочитати да потписивање Темељног уговора, са којим би јавност Црне Горе била упозната и којим се не угрожавају национални интереси Црне Горе, није спорно питање што се тиче Дритана и грађанског покрета УРА", указао је Конатар.

На разговору код патријарха био је и лидер Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић, за чију је странку премијер Црне Горе синоћ рекао да би могла да буде спасилац - односно потписник Темељног уговора са СПЦ.

Јоковић каже за РТС исто што и Абазовић - реч је о приватном сусрету.

"Биће част сваком члану и симпатизеру или руководиоцу СНП-а Црне Горе ако буде неко од нас потписао тај Темељни уговор", каже Јоковић.

Наводи да о томе нису причали са патријархом.

"Нисмо причали, ко би могао и кад би могао, није то тема била. Ја сам само изнео ставове у једној приватној посети, ставове СНП-а Црне Горе", каже Јоковић.

Да ли се уговор разликује од претходних?

Према писању Вијести, нови нацрт Темељног уговора разликује се од претходних. Ипак, црногорски премијер Здравко Кривокапић каже да је текст исти летошњи.

Оно то је готово извесно, ова влада Црне Горе неће потписати Темељни уговор, а после 4. фебруара све је могуће.

Друге верске заједнице потписале уговоре без помпе 

Иначе, све верске заједнице у Црној Гори, исламска, римокатоличка и јеврејска, највиши уговор са државом потписале су одавно, по проглашењу независности, без велике помпе.

Неки у шали кажу да су се вести о потписивању тих уговора у дневницима нашле у 27. минуту, пре рубрике културе.

У Скупштину Црне Горе претходних дана стигле су четири иницијативе о којима ће се расправљати почетком фебруара: о неповерењу Влади, што тражи УРА, о смени потпредседника владе Абазовића - што тражи премијер, али и о иницијативи Владе за скраћење мандата Скупштини и захтеву опозиције за смену председника парламента Алексе Бечића.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво