Инцидент на обележавању Бљеска – Милановић напустио због "За дом спремни"

Председник Хрватске Зоран Милановић напустио је у Окучанима обележавање годишњице војне акције "Бљесак" јер је у поворци видео ознаке с поруком "За дом спремни".

Зоран Милановић је рекао да му је жао и да је дошао да ода "почаст онима који су пали за Хрватску".

"Моји ставови су познати, говорим их јавно, без намере да било кога увредим, али некада неке ствари морате рећи јасно", тим речима се новинарима обратио хрватски предедник Зоран Милановић пре него што је напустио обележавање 25. годишњице операције "Бљесак", пренео је ХРТ.

Милановић се убрзо огласио и на Фејсбуку изражавајући жаљење због инцидента.

Истиче у објави да у организацији овога скупа његова канцеларија није учествовала и да је то организација Министарства бранитеља.

"Дакле, пристали смо на апсолутно све елементе протокола. Бранитељи и породица полажу први вијенце, премијер и председник други, међутим, овде се један од учесника који треба полагати венац пре мене, скинуо у одору с грбом 'За дом спремни', у чему не желим учествовати", објаснио је Милановић зашто одлази.

Додао је и да је организатор о томе могао да води рачуна.

"То је намерна провокација. Ја то сматрам гажењем жртава и сећања на овај догађај", казао је Милановић.

Истакао је и да убудуће где год буде оваква ситуација у томе неће учествовати.

Пленковић: Његово право да оде

Коментаришући Милановићев одлазак, премијер Пленковић рекао је да му је очигледно јављено да је неко имао мајицу с грбом ХОС-а.

"То је његова одлука", рекао је Пленковић.

Осврћући се на Милановићеву изјаву о плочи ХОС-а за време комеморације у Јасеновцу, рекао је да се ни од кога од њих овде неће чути да се плочу с именима погинулих бранитеља може бацити.

"Његово је право да оде, наша је обавеза да останемо овде", поручио је Пленковић.

А на питање сметају ли њему мајице с поздравом "За дом спремни", рекао је да сви који су дали живот за Хрватску имају његово поштовање, па тако и припадници ХОС-а.

У акцији "Бљесак" за само 36 сати из Западне Славоније у планском удару хрватске војске убијена су 283 Срба, а протерано 15.000.

субота, 25. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије