Разговори у Бутмиру пред крахом

Први дан разговора представника САД и ЕУ са лидерима БиХ о уставним променама завршен без напретка. Милорад Додик, Драган Човић и Харис Силајџић одбацили пакет уставних промена. Наставак у среду. Додик кренуо за Београд.

Преговори представника САД и ЕУ са лидерима три најважније политичке странке у БиХ, који се одржавају у сарајевском насељу Бутмир, налазе се на ивици неуспеха пошто су Милорад Додик, Харис Силајџић и Драган Човић одбацили предложени пакет уставних промена.

Премијер Републике Српске Милорад Додик је, по завршетку разговора, рекао да пакет уставних промена, који су у понедељак политичким лидерима БиХ представили представници САД и ЕУ "није прихваћен ка основа за разговоре", као и да су стране "на прилично удаљеним позицијама".

Додик је, одмах после разговора у Бутмиру отпутовао за Београд, где ће присуствовати Свечаној академији поводом обележавања 65 година ослобођења Београда на којој ће говорити и руски председник Дмитриј Медведев.

Лидери ХДЗ и Странке за Босну и Херцеговину, Драган Човић и Харис Силајџић, оценили су понуђене предлоге уставних промена као неприхватљиве, док је председник СДА Сујеман Тихић једини учесник Бутмирског састанка који је решења ЕУ и САД протумачио као условно прихватљива.

Наставак разговора заказан је за среду пре подне.

Састанком у бази НАТО у Сарајевском насељу Бутмир копредседавају министар спољних послова Шведске Карл Билт и заменик државног секретара САД Џим Стајнберг. Састанку присуствује и европски комесар за проширење Оли Рен.

У преговорима учествују лидери СНСД Милорад Додик, потпредседник ПДП-а Бранислав Бореновић, СДА Сулејман Тихић, Странке за БиХ Харис Силајџић, ХДЗ БиХ Драган Човић, ХДЗ 90 Божо Љубић и СДП Златко Лагумџија.

Човић и Силајџић против, Тихић условно за

Коментаришући понуђени пакет мера, лидер ХДЗ Драган Човић је, такође, одбацио тај документ и позвао на обнављање тзв. "Прудског процеса", договарања о будућности БиХ, који су пред крај прошле године постигли заједно он и лидери СНСД Милорад Додик и СДА Сулејман Тихић.

Човић је у краткој изјави новинарима у Бутмиру рекао да су понуђени предлози неприхватљиви за хрватску страну, јер не обезбеђује равноправност хрватског народа са друга два у БиХ и додао да садашња двоентитетска БиХ не може опстати.

И бошњачки лидери су против пакета мера, који су понудили представници САД и ЕУ. Предлог уставних промена није прихватљив за Странку за Босну и Херцеговину, изјавио је њен председник Харис Силајџић.

"Није испуњен ни минимум наших захтева и зато је предлог уставних реформи неприхватљив", рекао је Силајџић, додајући да међународна заједница толерише оне који крше Дајтонски споразум упркос чињеници да је управо то изазвало тренутну политичку кризу која влада у БиХ.

Силајџић сматра да је основни проблем што се овим предлогом поново не дотиче ентитетско гласање те да је овакав предлог на штету демократских грађана БиХ.

Председник Странке демократске акције Сујеман Тихић једини је учесник Бутмирског састанка који је изнео донекле другачије мишљење.

Тихић је изјавио је да су за њега решења која су понудили ЕУ и САД условно прихватљива и да она значе побољшање у односу на постојеће стање, али да нису довољна.

"Сматрамо да је неопходно решити питање деблокаде рада институција, првенствено у вези с ентитетским ветом, и овлашћења ОХР-а решити на уставан начин и пренети на институције БиХ", рекао је Тихић.

Председник СДА наглашава да он није човек који призива сукобе, али се боји да ако овај процес не да резултате то може бити подстицај снагама које заговарају поделе.

Билт и Стајнберг: Нема решења преко ноћи

Шведски министар иностраних послова Карл Билт и заменик државног секретара САД Џејмс Стајнберг оценили су да међу лидерима политичких партија у Босни и Херцеговини постоје разлике и да за БиХ нема решења преко ноћи.

"Постоје разлике, али има и кретања напред. Нико нема илузије да преко ноћи реши ова питања у БиХ", рекао је Билт верујући да ће политички лидери доћи до компромисних решења.

Стајнберг је истакао да међународни представници цене настојања домаћих лидера да се пронађе решење за БиХ.

"Свесни смо да нећемо постићи договор преко ноћи, али ценимо опредељења домаћих лидера да БиХ иде евроатланским путем", рекао је Џејмс Стајнберг.

Пре почетка преговора, Билт је истакао да понуђени предлози ЕУ и САД нису засновани на принципу "узми или остави" и да је за међународну заједницу прихватљив сваки други предлог званичника БиХ који може да добије парламентарну подршку.

Међународни представници су, у документу који су јуче понудили званичницима БиХ, представили своје процене "рационалног компромиса", рекао је Билт, али да се међународна заједница неће противити предлозима који долазе из БиХ, будући да је "најважније да домаћи политички лидери међусобно разговарају и проналазе решења".

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара