Хрватска наставља преговоре за чланство у ЕУ

Преговори Брисела и Загреба на путу Хрватске ка Европској Унији настављени отварањем шест нових поглавља о реформама. Словеначке дипломате најављују још један технички састанак пре коначаног договора о граничном спору две државе.

Хрватска је у Бриселу наставила преговоре о чланству с Европском унијом, пошто су владе у Загребу и Љубљани претходно успеле да се нагоде око решавања граничног спора и отклањања словеначке блокаде преговора.

Преговори Брисела и Загреба су настављени тако што је отворено шест и затворено пет поглавља о реформама за улазак Хрватске у чланство Уније.

По завршетку Приступне конференције ЕУ-Хрватска, којом су настављени преговори, председавајући Савета министара ЕУ, шеф шведске дипломатије Карл Билт је оценио да је у питању "напредак од кључне важности" у приближавању Загреба чланству у Унији.

"То је сигнал не само за Хрватску, него и за цео регион и процес европских интеграција", истакао је Билт.

Шведски министар је додао да је на састанку, на коме су учествовали и шефови дипломатија Хрватске и Словеније, Гордан Јандроковић и Самуел Жбогар, као и европски комесар за проширење Оли Рен, било речи и о "граничном питању у коме је постигнут битан напредак".

"Приближили смо се договору на темељу међународног права и добросуседских односа и преговори се настављају према плановима", додао је Билт.

Јандроковић је рекао да је оптимиста и да верује да се може доћи до решења прихватљивог и за Хрватску и за Словенију.

Корак до решавања граничног спора

Жбогар је изјавио да ће бити одржан још један технички састанак пре него што се постигне споразум о решавању граничног питања кроз арбитражу.

Загреб и Љубљана су се половином септембра договорили да се спорови око утврђивања копнене границе и захтева Словеније да има приступ отвореном мору у Пиранском заливу решавају према међународном праву или арбитражом, а у духу добросуседских односа.

Неки битни елементи ове нагодбе још увек нису познати јавности, а словеначки премијер Борут Пахор је изјавио да је за Словенију приступ отвореном мору у Пиранском заливу "света ствар".

Претходно је Хрватска оспоравала право Словенији да преко "територијалног контакта" има отворен приступ у Јадран.

Љубљана је до нагодбе тврдила да Хрватска у понуђеним решењима за поглавља о преговорима с ЕУ, унапред предодређује границе према Словенији.

На Приступној конференцији Хрватска је отворила преговоре о слободи кретања капитала, порезима, пољопривреди и руралном развоју, безбедности хране, ветеринарској и фитосанитарној политици, правосуђу, слободи и безбедности, као и регионалној политици и координацији структурних инструмената.

Преговори су затворени у поглављима Слобода кретања радника, Право трговачких друштава, Царинска унија, Статистика и Трансевропске мреже.

Хрватски министар Јандроковић верује да Хрватска може завршити преговоре до средине идуће године.

То је технички део преговора, а потом обично годину и по дана и више траје парламентарна ратификација споразума о чланству који би тада Загреб потписао с европском двадесетседморицом.

Известилац Европског парламента за Хрватску Ханес Свобода је оценио да би Хрватска могла постати чланица "најраније 2012. године".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије