Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

ФТ: Мађарска блокира исплату руског новца за Украјину; Расте број жртава у руском нападу на супермаркет у Харкову

Рат у Украјини – 822. дан. Мађарска је блокирала одобрење ЕУ да се користе средства добијена од замрзнуте руске имовине за куповину оружја за Украјину, рекло је пет амбасадора земаља чланица ЕУ за Фајненшел тајмс. У руским нападима на продавницу у Харкову погинуло је најмање шест особа, док је њих 40 рањено.

ФТ: Мађарска блокира исплату руског новца за Украјину; Расте број жртава у руском нападу на супермаркет у Харкову ФТ: Мађарска блокира исплату руског новца за Украјину; Расте број жртава у руском нападу на супермаркет у Харкову

Стратешко партнерство, савезништво и интеграција унутар конфедералног ентитета, Савеза Русије и Белорусије, кључне су речи које су се чуле на сусрету Владимира Путина и Александра Лукашенка. У фокусу двојице председника били су безбедност и војни маневри са тактичким нуклеарним оружјем. Минск ће учествовати у симулацији припрема за лансирање мањих бојевих глава.

Позивајући се на неименоване руске изворе наводно блиске Путиновом окружењу, Ројтерс преноси да је руски председник вољан да тренутни замах на фронту искористи да заустави рат.

Путин је рекао у Минску да је потребно обновити мировне преговоре у Украјини, али да ће Москва може имати посла само са легитимним лидерима у Кијеву, наводећи да је мандат Володимира Зеленског истекао.

Руски лидер је такође рекао да разговори морају да одражавају "тренутну реалност на терену“.

Зеленски је више пута раније истакао да мир под Путиновим условима - није основ за преговоре. Обишао је регион Харкова, где од почетка маја траје руска офанзива. Москва је најавила да ће успоставити ''сигурну зону" довољно дубоко у Харковској области.

Председник Украјине тврди да су кијевске снаге обезбедиле "борбену контролу“ над делом Харковске области које трпе притисак руских трупа.

Стејт департмент је најавио нови пакет америчке војне помоћи за Украјину вредан 275 милиона долара за трупе које се боре у области Харкова.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије