Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Путин: Преговори само са легитимним лидерима у Кијеву; Зеленски посетио Харков

Рат у Украјини – 821. дан. Најмање две особе су повређене, а оштећени су објекти и возила у Дњепропетровској области услед руског јутарњег напада, наводи Кијев. С друге стране, у синоћном украјинском гранатирању Крима убијена су два цивила, навела је Москва. Мађарски премијер Виктор Орбан мишљења је да су страховања чланица НАТО-а да би Русија могла да их нападне неоснована.

Путин: Преговори само са легитимним лидерима у Кијеву; Зеленски посетио Харков Путин: Преговори само са легитимним лидерима у Кијеву; Зеленски посетио Харков

Седморо људи је погинуло, а најмање 20 их је рањено у руском удару на Харков, када је погођена штампарија.

Међутим, Генералштаб украјинске војске тврди да је у области Харкова, руска офанзива заустављена: "непријатељ је везан у борбама и принуђен да пребаци резерве из других области". 

Главнокомандујући Оружаних снага Олександр Сирски каже да је у тој области војска Руске Федерације после мањих успеха у офанзивним операцијама потпуно заглибила у уличним борбама за Вовчанск.

Русија није коментарисала те тврдње, али јесте објавила да је преузела контролу над селом Андрeјевка, југозападно од Бахмута, у источном украјинском региону Доњецка.

Сједињене Америчке Државе припремају нови пакет војне помоћи Украјини вредан 275 милиона долара и планирају да га данас објаве, преносе агенције.

Владимир Путин одговара на замрзавање руске имовине конфискацијом америчке. Потписао је декрет којим се покреће утврђивање и идентификације америчке имовине која ће бити употребљена као компензација за око 300 милијарди долара руских фондова замрзнутих на Западу. 

Док се руски лидер бави конфискацијом, украјински обаштајци траже Путинове "бункере". Наводе да су информације о бункерима познате и да се стално ажурирају.  Међутим, обавештајна служба није прецизирала колико тачно подземних скровишта Путин има. 

Коментаришући речи британског министра одбране Гранта Шапса да "Пекинг већ пружа или се спрема да пружи смртоносну помоћ Москви за рат против Украјине", представник Министарства спољних послова Ванг Венбин је осудио "неосновану и неодговорну кампању клеветања Кине".

Посебно је истакао да информације Лондона нису потврђене чак ни у Сједињеним Америчким Државама.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије