Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Руски удар на француске плаћенике у Славјанску; Макрон: Tражићу олимпијско примирје

Рат у Украјини – 782. дан. Руске снаге напале су локацију француских плаћеника у Славјанску, који контролише Кијев, саопштио је координатор Николајевске области Сергеј Лебедев. Под руском ватром су били и Покровск, Краматорск и Бахмут. Шеф украјинске дипломатије Дмитро Кулеба најављује могућност да се систем "патриот" постави у Пољској. Француски председник Емануел Макрон покренуће иницијативу за прекид ватре у главним сукобима у свету, укључујући и рат у Украјини, током Олимпијских игара, рачунајући посебно на помоћ кинеског лидера Си Ђинпинга.

Руски удар на француске плаћенике у Славјанску; Макрон: Tражићу олимпијско примирје Руски удар на француске плаћенике у Славјанску; Макрон: Tражићу олимпијско примирје

Борбе се и даље воде за Часов Јар у Доњецкој области. Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Олександр Сирски изјавио је да је руској војсци циљ да заузме тај град до 9. маја.

Украјински генералштаб, такође, позивајући се на обавештајне податке, саопштио је да ће руске снаге извести провокацију "под лажном заставом" у нуклеарној електрани Запорожје.

Украјински председник Володимир Зеленски, истовремено, изјавио је да је његовој земљи потребна помоћ савезника да би се одбранила од руских ваздушних напада.

Министарство енергетике Украјине, у међувремену, известило је да је после бројних руских напада претходних дана, ситуација у украјинском енергетском систему под контролом.

Министарство одбране Русије пак тврди да руске снаге напредују у Доњецку, те на Купјанском правцу, као и у Херсонској области. Министарство наводи и да успешно одбијају украјинске нападе беспилотним летелицама изнад руских области.

За то време, генерални директор Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси истакао је да је нуклеарка у Запорожју ставила све реакторе у режим хладног гашења, као и да је безбедност у том постројењу и даље крхка.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво