Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Москва: Преговори с Кијевом само у форми дијалога; Кулеба: Само је једна тема – дајте нам "патриоте"

Рат у Украјини - 779. дан. Кремљ је саопштио да су преговори с Кијевом на основу Истанбулског споразума могући само у формату дијалога. Шеф дипломатије Дмитро Кулеба поручио је западним партнерима да Украјина не би изгубила термоелектрану "Трипољски" да су јој дали "патриоте". Постоји само једна тема – "дајте нам патриоте", рекао је Кулеба. Москва је протерала словеначког дипломату након што је Љубљана наредила руском да оде.

Москва: Преговори с Кијевом само у форми дијалога; Кулеба: Само је једна тема – дајте нам "патриоте" Москва: Преговори с Кијевом само у форми дијалога; Кулеба: Само је једна тема – дајте нам "патриоте"

Руски ваздушни удари на Харков, Николајев и Суми, у којима је било и жртава и велике материјалне штете, обележили су јучерашња ратна дејства у Украјини.

Председник Украјине Володимир Зеленски тврди да је Русија са више од 80 пројектила и дронова ударила на више области, од којих је најпогођенија била Харковска. На мети је била и Кијевска област, где је потпуно уништена термоелектрана "Трипољски”, а погођена је и термоелектрана у граду Суми.

Због тога је заменица шефа украјинске мисије при ОЕБС-у Викторија Кувшињикова позвала на прекид сваке значајне интеракције са Русијом, која, како је навела, "изводи терористичке нападе у покушају да уништи украјинске термо и хидроелектране и бране".

Министарство одбране Русије је саопштило да су руске оружане снаге спровеле масован напад на украјинске енергетске објекте, као одговор на покушаје Украјине да оштети руску енергетску индустрију.

И са руске стране стижу извештаји о обореним украјинским дроновима у, како се наводи, 12 региона широм Русије.

У међувремену, украјинска Врховна рада изгласала је закон којим се старосна граница за мобилизацију смањује са 27 на 25 година.

За то време, француски председник Емануел Макрон је позвао европске земље на убрзани прелазак на "ратну економију”, како би се наставила подршка Украјини и ојачале одбрамбене способности Европе. Пољска је саопштила да постоји могућност да Кијеву пошаље ракете из совјетске ере.

С друге стране, из Турске стижу наговештаји о новом нацрту мировног споразума за Украјину, којем, како наводи Нова газета, посредује турски председник Реџеп Тајип Ердоган. 

Претходно је портпарол Кремља Дмитриј Песков, говорећи о швајцарској иницијативи да се у јуну одржи конференција о украјинској "формули мира", рекао да су мировни преговори који не укључују Русију – бесмислени.

Портпаролка руског Министарства спољних послова назвала је конференцију у Швајцарској "још једном антируском авантуром".

Изаберите

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво