Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Харков и Суми под ваздушним ударима; Турска нуди мировни план за Украјину, Макрон предлаже "ратну економију"

Рат у Украјини – 778. дан. Харков је поново на удару руског ракетног напада. Председник Вoлoдимир Зеленски рекао је да је Русија током ноћи напала Украјину са више од 80 пројектила и дронова. У Николајеву су погинуле најмање четири особе. Потпуно је уништена термоелектрана "Трипољски", најважнија у Кијевској области, a оштећена је и термоелектрана у граду Суми. Москва: Удари су одговор на украјински напад на руску енергетику. Украјинска Врховна рада гласала је за измену закона којим се старосна граница за мобилизацију помера са 27 на 25 година.

Харков и Суми под ваздушним ударима; Турска нуди мировни план за Украјину, Макрон предлаже "ратну економију" Харков и Суми под ваздушним ударима; Турска нуди мировни план за Украјину, Макрон предлаже "ратну економију"

На украјинском фронту борбе не стају. Руске снаге поново су гађале енергетску инфраструктуру Украјине. На мети су биле Одеска, Николајевска, Херсонска и Кировоградска област, без струје је остало више од 400.000 потрошача.

Москва је пак пријавила украјинске ударе на Брјанску и Курску област. Међу погинулима су и деца.

Украјински председник Володимир Зеленски саопштио је да је званични Кијев развио план за нову контраофанзиву, напомињући да је за постизање овог циља украјинској војсци потребно оружје, укључујући и оно из САД.

Истовремено је критиковао немачког канцелара Олафа Шолца зато што је одбио да Кијеву обезбеди крстареће ракете немачке производње "таурус".

Огласио се и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и упозорио да могућност конвенционалног рата високог интензитета у Европи више није фантазија. Позвао је на изградњу заједничког одбрамбеног капацитета Европе.

Швајцарска ће 15. и 16. јуна бити домаћин дводневне мировне конференције на високом нивоу чији је циљ постизање мира у Украјини, на основу плана украјинског председника Володимира Зеленског и швајцарског министра спољних послова Ињација Касиса.

Москва је поручила да је отворена за мировне преговоре, али да неће учествовати на конференцији у Швајцарској јер се, како каже, та земља одрекла своје неутралности према рату у Украјини.

На одбијање Москве да учествује на мировној конференцији, реаговао је швајцарски министар спољних послова Ињацио Касис и поручио да ниједан мировни процес није могућ без Русије.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво