Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Бомбардован Купјанск, четворо погинулих; Москва осудила мушкарца за издају на 10 година затвора

Рат у Украјини – 735. дан. У руском бомбардовању Купјанска у области Харкова, погинуло је четворо људи, међу којима и шестогодишња девојчица. На самиту југоисточне Европе и Украјине у Тирани усвојена је Декларација подршке независности, суверености и територијалног интегритета Украјини. Војни суд у Москви осудио је 33-годишњег мушкарца за издају на десет година затвора.

Бомбардован Купјанск, четворо погинулих; Москва осудила мушкарца за издају на 10 година затвора Бомбардован Купјанск, четворо погинулих; Москва осудила мушкарца за издају на 10 година затвора

Власти у Кијеву саопштиле су да се украјинска војска повукла из села Сjеверне и Степове у близини Авдејевке, коју су недавно заузеле руске снаге. Уз тврдњу да је реч о селима са мање од 100 становника, портпарол украјинске војске Дмитро Лихови наводи да је реч о стратешком повлачењу и да су се кијевске снаге преместиле на положаје погодније за одбрану.

По завршетку самита у Паризу где се двадесетак европских челника договорило о хитној већој војној и буџетској помоћи Кијеву, немачки канцелар одбацио је идеје Емануела Макрона о ангажовању трупа НАТО-а у Украјини.

"Оно што је договорено међу савезницима, важи и за будућност, а то је да неће бити војника европских земаља или чланица НАТО-а на тлу Украјине", рекао је Олаф Шолц.

Истакао је да су европске државе спремне да набаве оружје из трећих земаља, ван Европе, како би убрзале испоруку војне помоћи Украјини.

Кремљ упозорава да би војници НАТО-а у Украјини значили и директан сукоб са Русијом. "У случају појаве војника Алијансе на територији Украјине не треба говорити о вероватноћи, већ о неизбежности сукоба", нагласио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Америчка министарка финансија Џенет Јелен позвала је савезнике Вашингтона да одмрзну имовину Централне банке Русије вредну око 300 милијарди евра и пошаљу је Украјини.

недеља, 14. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво