Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Руске ракете "сармат" у стању "борбеног дежурства"; Подољак: Појачаћемо нападе дроновима на територију Русије

Рат у Украјини – 555. дан. Две украјинске беспилотне летелице напале су руски град Курчатов у Курској области, у близини нуклеарне електране. Три цивила су повређена у руском нападу крстарећим ракетама на Виничку област у централној Украјини, саопштили су локални званичници. Проруске власти организују регионалне изборе у деловима Украјине које Русија назива "новим територијама". У Украјини не може бити одрживог мира ако Кијев не поврати контролу над Кримом, Донбасом и другим територијама које је окупирала Русија, каже украјински председник Володимир Зеленски.

Украјински званичници тврде да Кијев напредује у својој контраофанзиви на југу и истоку земље, као и да наставља пробој ка Мелитопољу. Власти Кијева, такође, најавиле су да украјинска престоница планира да изгради још утврђења због ризика од руског напада.

Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба, истовремено, оштро је одговорио на коментаре да се украјинска контраофанзива води споро, оценивши да критичари тим речима "пљују у лице украјинским војницима".

Председник Украјине Володимир Зеленски, у међувремену, изјавио је да је његова земља развила оружје које може да погоди мету удаљену 700 километара, не износећи више детаља.

Са друге стране, руски званичници навели су да су током јучерашњег дана спречили нападе Украјинаца дроновима недалеко од Москве и изнад Брјанске области.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, на састанку са турским колегом Хаканом Фиданом, потврдио је да ће се руски председник Владимир Путин и турски лидер Реџеп Тајип Ердоган ускоро састати, не наводећи тачан датум.

Лавров је истакао да су Русији потребне гаранције Запада да ће њени услови бити испуњени како би се вратила споразуму о извозу украјинског жита преко Црног мора.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије