Читај ми!

...ИЗ ЧАСА У ЧАС...

Регионални начелник: Експлозија код Дњепра; Пригожин: Фракције у Кремљу уништавају државу

Рат у Украјини – 465. дан. Експлозија је одјекнула код Дњепра, јављају украјински званичници. У нападу на руску Белгородску област, две особе су погинуле а две су повређене, саопштавају регионалне власти. Председник Украјине Володимир Зеленски поручује је да је та земља спремна да покрене дуго очекивану контраофанзиву. Оснивач паравојне групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин тврди да фракције у Кремљу уништавају руску државу.

Регионални начелник: Експлозија код Дњепра, 13 повређених

Најмање 13 људи је повређене услед експлозије у месту у близини града Дњепра, саопштио је украјински регионални начелник Сергеј Лисак.

Лисак је на Телеграму навео да постоји могућност да још људи заробљено под рушевинама.

Објаве на друштвеним мрежама наводе да је руска ракета изазвала експлозију, али за сада нема потврде украјинских војних званичника.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Сијарто: Рат се не може решити на бојном пољу

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто поручио је да се рат у Украјини не може решити на бојном пољу.

"Сви коначно треба да схвате да овај рат не може да се реши на бојном пољу", написао је Сијарто на Фејсбуку и истакао да се до договора може доћи само за преговарачким столом, преноси агенција МТИ.

Додао је да су украјински политичари напали премијера Мађарске Виктора Орбана након што је поново позвао на постизање мира, што је пре могуће.

"Политичари који се залажу за мир редовно се суочавају са нападима и критикама. Нећемо одустати. Наставићемо да инсистирамо на томе да је најважнији задатак да се сачувају људски животи", навео је Сијарто.

(Танјуг) 

Опширније Краће

Песков: Путин отворен за постизање циљева мирним путем, Запад то одбија

Руски председник Владимир Путин остаје отворен за сваки контакт који би омогућио постизање циљева "специјалне војне операције" мирним путем, али Запад не пружа такву шансу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Председник Путин је био, јесте и биће отворен за сваки контакт како бисмо постигли наше циљеве другим средствима, осим путем специјалне војне операције", рекао је Песков у разговору за ТВ Русија 1.

Истакао је да земље колективног Запада, тренутно не пружају такву опцију.

(Танјуг)

Опширније Краће

Клименко: Око 20 одсто украјинских склоништа нису за употребу

Украјински министар унутрашњих послова Игор Клименко изјавио је да прегледом 4.800 склоништа од бомби у Украјини утврђено да око 20 одсто нису за употребу.

Додао је и да су 252 склоништа затворена, преноси Гардијан.

Председник Володимир Зеленски наредио је претходно проверу свих склоништа у Украјини, након што је једна жена убијена док је наводно покушавала да уђе у једно од њих.

(Гардијан)

Опширније Краће

Кремљ: Новинари "непријатељских земаља" неће бити акредитовани за СПИЕФ

Потпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је да новинарима из "непријатељских земаља" неће бити дозвољено да прате Међународни економски форум у Санкт Петербургу (СПИЕФ).

"Одлучено је да се овог пута не акредитују медији из непријатељских земаља за СПИЕФ", рекао је Песков за Тас.

Додао је да је увек постојало велико интересовање за СПИЕФ-а, те да ће остали новинари моћи да испрате форум.

Међународни економски форум одржава се од 14. до 17. јуна. Руски председник Владимир Путин традиционално присуствује пленарној седници форума.

(Тас, Танјуг)

Опширније Краће

Пригожин: Фракције у Кремљу уништавају државу

Оснивач руске паравојне групе Вагнер Јевгениј Пригожин изјавио је да различите фракције у Кремљу уништавају државу тако што покушавају да "посеју семе раздора" између њега и чеченских бораца.

"Опасне игре су постале уобичајена појава у кулама Кремља. Jедноставно уништавају руску државу", поручио је Пригожин, преноси Ројтерс.

Није прецизирао на које фракције Кремља мисли, али је истакао да ће наставити са својим покушајима да шире неслогу, те да ће за то морати да плате.

Пригожин је рекао да је решен сукоб између њега и Чечена који се такође, уз руску војску, боре у Украјини. 

(Ројтерс)

Опширније Краће

Глатков: Две особе погинуле у гранатирању Белгородске области

Две особе погинуле су данас, а две су повређене у ракетном нападу на руску Белгородску област, који су извеле Оружане снаге Украјине, саопштио је регионални гувернер Вјачеслав Глатков.

Глатков је на свом Телеграм каналу навео да су насеља у Шебекинском округу од јутра изложена гранатирању.

Према његовим речима, у месту Нова Таволжанка погинула је старија жена, док је један цивил страдао у Безљудовки.

(Известија)

Хаврилов: Украјински планови за контраофанзиву иду у добром правцу

"Украјински планови за контраофанзиву против руских окупатора иду у добром правцу упркос руским ваздушним ударима без преседана широм земље", изјавио је заменик министра одбране Украјине Володимир Хаврилов.

Украјина ће "почети контраофанзиву, са амбицијом да ове године ослободи наше територије", додао је он.

Према његовим речима за Русију је било велико изненађење када је откривено да је ефикасност (руских балистичких пројектила) била скоро равна нули захваљујући модерним системима противваздушне одбране које је Украјина добила од западних партнера.

Хаврилов је рекао да Украјина очекује да савезници из НАТО-а на предстојећем самиту алијансе у Виљнусу представе "детаљну мапу украјинског пута ка чланству у северноатлантски завез".

Нагласио је да Украјина очекује да ће јој бити пружене безбедносне гаранције током прелазног периода на путу ка чланству.

Хаврилов је одбацио предлог министра одбране Индонезије упућен са самита у Сингапуру да се успостави демилитаризована зона како би се зауставиле борбе у Украјини.

(Гардијан)

Опширније Краће

Зеленски: Украјина је спремна за контраофанзиву

"Украјина је спремна да покрене дуго очекивану контраофанзиву за поновно заузимање територија које је окупирала Русија", изјавио  је украјински председник, Володимир Зеленски.

"Дубоко верујемо да ћемо успети", рекао је Зеленски у интервјуу за Вол стрит џорнал који је данас објављен.

Зеленски је истакао да не зна колико ће трајати украјинска контраофанзива, али је навео да је Украјина спремна за контранапад.

Зеленски је рекао прошлог месеца да Украјина мора да сачека да стигне још западних оклопних возила да би почела контраофанзиву.

Зеленски је прошлог месеца посетио Велику Британију, Француску, Немачку и Италију где се састао са највишим званичницима тих земаља, као и са папом Фрањом.

Од европских званичника затражио је већу војну помоћ и оружје да би Украјина могла да покрене контраофанзиву.

(Ројтерс

Опширније Краће

Индонезија предлаже мировни план за Украјину

Министар одбране Индонезије, Прабово Субианто, предложио је на "Шангри-Ла дијалогу" мировни план за рат у Украјини, позивајући на стварање демилитаризоване зоне и одржавање референдума УН на, како је рекао, "спорној територији". 

"Демилитаризовану зону треба да надгледају мировне снаге распоређене од стране Уједињених нација", рекао је он.

Субианто је позвао учеснике састанка у Сингапуру да усвоје декларацију којом се позива на прекид непријатељстава у Украјини. 

Субианто је предложио план у више тачака, укључујући прекид ватре иуспостављање демилитаризоване зоне повлачењем на 15 километара две стране.

(Ројтерс

Опширније Краће

Украјинске снаге поново су гранатирале Белгородску област у Русији, више људи је погинуло и повређено, саопштиле су регионалне власти.

Председник Украјине Володимир Зеленски поручио је да ће почети "јавну борбу" против земаља које помажу Русији да заобиђе санкције.

Са друге стране, руски председник Владимир Путини рекао је да постоје покушаји дестабилизације Русије и да се то мора спречити.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да САД са Кијевом и савезницима раде на постизању консензуса о кључним елементима за успостављање "праведног и трајног мира" у Украјини.

Истовремено, САД су саопштиле да ће престати да достављају Москви поједина обавештења која су потребна у складу са новим споразумом СТАРТ о контроли нуклеарног наоружања, укључујући ажурирања на својим локацијама за ракете и лансере.

Специјални кинески изасланик за евроазијска питања Ли Хуи, који је боравио у Москви и Кијеву, изјавио је да руска страна цени жељу и напоре Кине да мирним путем реши рат у Украјини, али да је ризик од ескалације рата и даље висок.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво