Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Зеленски најавио борбу против земаља које помажу Москви да заобиђе санкције; Путин: Нећемо дозволити дестабилизацију Русије

Рат у Украјини – 464. дан. Украјина саопштава да је њена одбрана оборила више од 30 руских ракета и дронова над Кијевом, док регионални начелник тврди да су украјинске снаге гранатирале два руска села у Брјанској области. Украјински председник Володимир Зеленски наредио је проверу склоништа од бомби широм земље и најавио борбу против земаља које помажу Русији да заобиђе санкције. Са друге стране, руски председник Владимир Путин изјавио је да неће дозволити дестабилизацију Русије.

Начелник Белгородске области: Гранатиран индустријски објекат у Шебекину

Начелник Белгородске области у Русији рекао је да је двоје људи повређено у пожару који је захватио индустријски објекат у месту Шебекино уз границу са Русијом након гранатирања, пренео је Ројтерс.

(Reuters)
Опширније Краће

Зеленски најавио борбу против земаља које помажу Русији да заобиђе санкције

Председник Украјине Володимир Зеленски поручио је да ће почети "јавну борбу" против земаља које помажу Русији да заобиђе санкције.

"Нажалост, широм света, и на европском континенту, постоје државе које помажу да се заобиђу санкције. Искрено, мало сам уморан од те борбе, али мислим да ћу почети јавно да се борим против оних који омогућавају да се те санкције заобиђу", рекао је Зеленски на заједничкој конференцији за новинаре са естонским председником Аларом Карисом у Кијеву.

Нагласио је да могућност заобилажења санкција доводи до повећања руске производње ракета.

Док Украјина, каже, размишља како може да произведе стотине пројектила сваког месеца за системе ПВО, са друге стране, Русија због могућности да заобиђе санкције може да произведе више балистичких пројектила.

(Укринформ)

 

Опширније Краће

Регионални начелник: Гранатирано Запорожје, две особе страдале

Две особе су погинуле, а њих четири су повређене у руском гранатирању села Комишеваха у области Запорожја, рекао је регионални начелник Јуриј Малашко.

Малашко је на Телеграму написао рекао да су руске снаге погодиле вишеспратницу у селу које се налази близу линије фронта на југоистоку Украјине.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Зеленски наредио проверу склоништа широм Украјине

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да је наредио комплетну проверу склоништа од бомби широм земље, укључујући Кијев.

Наредба Зеленског уследила је дан након што су три особе страдале у Кијеву током руског ваздушног напада зато што нису могле да приђу склоништу.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Путин: Нећемо дозволити дестабилизацију Русије

Руски председник Владимир Путини изјавио на састанку Савета безбедности да се постоје покушаји дестабилизације Русије, као и да се то мора спречити.

"Морамо да учинимо све што можемо да осигурамо да им то ни под којим околностима не буде дозвољено", рекао је Путин.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Блинкен: Залажемо се за "праведан и трајан" мир у Украјини

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да САД са Кијевом и савезницима раде на консензуса о кључним елеменатима за успостављање "праведног и трајног мира" у Украјини.

Вашингтон би подстицао иницијативе других земаља за окончање рад, све док поштују Повељу УН, као и суверенитет, територијални интегритет и независност Украјине.

"Подржаћемо напоре – било Бразила, Кине или било које друге нације – ако помогну да се пронађе пут до праведног и трајног мира", рекао је Блинкен.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Глатков: Гранатирана Белгородска област, двоје страдало

Начелник Белгородске области Вјачеслав Глатков изјавио је да су украјинске снаге грантирале ту област, те да су најмање две особе страдале и још две повређене.

"Фрагменти граната погодили су аутомобиле у пролазу. У једном од њих су путовале две жене. Од задобијених повреда преминули су на лицу места“, рекао је Глатков за Ројтерс.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Кинески изасланик: Ризик од ескалације и даље висок

Специјални кинески изасланик за евроазијска питања Ли Хуи, који је боравио у Москви и Кијеву, изјавио је да руска страна цени жељу и напоре Кине да мирним путем реши рат у Украјини.

"Ризик од ескалације руско-украјинског рата је и даље висок", рекао је Ли, истичући да две стране морају да осигурају безбедност нуклеарних објеката.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Вашингтон прекида слање података Москви на основу новог СТАРТ-а

САД су саопштиле да ће престати да достављају Москви поједина обавештења која су потребна у складу са новим споразумом СТАРТ о контроли нуклеарног наоружања, укључујући ажурирања на својим локацијама за ракете и лансере.

Стејт департмент је навео да је Русија крајем фебруара престала да шаље такве податке, истичући да Вашингтон од 1. јуна престаје да даје Москви телеметријске информације о лету пројектила.

Председник Русије Владимир Путин није се званично повукао из новог СТАРТ-а, али је 21. фебруара суспендовао учешће те земље у договору који ограничава стратешки нуклеарни арсенал, подсећа Ројтерс

Нови СТАРТ, који је потписан 2010. и важи до 2026. године , а ограничава број стратешких нуклеарних бојевих глава које две земље могу да распореде. 

Према споразуму, САД и Русија могу да распореде до 1.550 стратешких нуклеарних бојевих глава и 700 ракета и бомбардера са копна и подморница да их лансирају.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Регионални начелник: Гранатирана два села у Брјанској области

Начелник Брјанске области на западу Русије на граници са Украјином Александар Богомаз изјавио је да су украјинске снаге грантирале два села у тој области, али да нико није повређен.

Ројтерс није могао да потврди руске тврдње о нападу.

Москва је током јучерашњег дана саопштила да су украјинске снаге ракетирале град у Белгородској области. 

(Ројтерс)

Опширније Краће

Нови напади на Кијев, украјинска одбрана оборила више од 30 ракета

Широм Украјине проглашена је рано јутрос ваздушна опасност због руских ракетних удара, али је после неколико сати од напада укинута за већи део земље, укључујући и главни град Кијев, чији су званичници саопштили да је одбрана оборила више од 30 руских ракета и дронова.

Москва је од почетка маја извела око 20 одвојених напада ракетама и дроновима на украјинске градове. 

Војне власти Кијева су на Телеграму саопштиле да је Русија истовремено лансирала беспилотне летелице и крстареће ракете, преноси Ројтерс.

"Према прелиминарним информацијама, више од 30 ваздушних циљева различитих типова откривено је и уништено у ваздушном простору изнад и око Кијева од стране снага противваздушне одбране", наводи се у саопштењу.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко, који је раније пријавио два одвојена таласа напада, написао је на Телеграму да није било позива за спасилачке службе.

Украјина тврди да њена одбрана обара већину руских ракета и дронова, наводи британска агенција.

(Ројтерс)

Опширније Краће

И током јучерашњег дана Белгород је поново био на мети Украјине, саопштила је Москва. Начелник Вјачеслав Гладков рекао је да су две особе повређене у удару дрона. Осујeћен је још један покушај украјинских снага да изврше терористички акт против становника града Шебекино у Белгородској области у Русији, рекао је генерал-потпуковник Игор Конашенков.

Са друге стране, украјински званичници су саопштили да су настављени руски ракетни напади на Кијев, осамнаести по реду од почетка маја. Кијевска војна управа је у саопштењу навела да је на удару била област Десњански на источној периферији престонице, као и Дњепровски округ, ближе центру.

Руски председник Владимир Путин истакао је да не сумња да ће Русија победити у Украјини и постати гарант мира и безбедности за све народе.

Председник Украјине Володимир Зеленски током јучерашње посете Молдавији, рекао је да је свака земља која се граничи са Русијом угрожена и да мора да буде део НАТО-а. Поручио је и да Кијев чека да блок буде спреман да прими његову земљу. 

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да су сви савезници НАТО-а сагласни да Украјина постане чланица Алијансе. Обећавају да ће безбедност Украјине бити загарантована када се заврши рат.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да питање чланства Украјине у НАТО-у не може бити на дневном реду на јулском самиту Алијансе.

Угрожена је стабилност Старог континента и Русија је претња за суседне земље, поручили су лидери са европског самита.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво