...ИЗ ЧАСА У ЧАС...

Кијев: Украјинске снаге стабилизују ситуацију у Бахмуту; Ердоган: Турска за тренутни прекид сукоба

Рат у Украјини – 394. дан. Москва и Минск су се договорили да ће поставити тактичко нуклеарно оружје у Белорусију без кршења режима неширења, рекао је руски председник Владимир Путин. Шеф Међународне агенције УН за атомску енергију посетиће украјинску нуклеарну електрану "Запорожје" следеће недеље како би проценио озбиљну безбедносну ситуацију тамо, саопштила је ИАЕА. Украјински председник Володимир Зеленски каже да Оружане снаге Украјине још увек не могу да покрену контраофанзиву јер су Кијеву потребни муниција и борбени авиони.

Кијев: Украјинске снаге стабилизују ситуацију у Бахмуту; Ердоган: Турска за тренутни прекид сукоба Кијев: Украјинске снаге стабилизују ситуацију у Бахмуту; Ердоган: Турска за тренутни прекид сукоба

Жестоке борбе воде се око Бахмута и Авдијевке. Командант украјинских копнених снага Олександр Сирски најавио је да ће трупе те земље ускоро започети контраофанзиву. Са друге стране, заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев изјавио је да ће та земља употребити "свако оружје" у одбрани Крима.

Међународни комитет Црвеног крста саопштио је да око 10.000 цивила живи у тешким условима у Бахмуту, те да дане проводе у склоништима због учесталог гранатирања. Уједињене нације, пак, у извештају наводе да су обе стране од почетка рата кршиле људска права и убиле десетине заробљенике по кратком поступку.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ реагујући на посету кинеског председника Си Ђинпинга Москви, изјавио је да партнерство Кине са Русијом има ограничења, те да то потврђује и чињеница да јој није испоручила оружује за рат у Украјини.

За то време, пољски премијер Матеуш Моравјецки изјавио је да ће Европски фонд за мир, који се користи за финансирање оружја за Украјину, у наредним годинама износити најмање 3,5 милијарди евра.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво