...ИЗ ЧАСА У ЧАС...

Путин на Криму; Продужено важење споразума о извозу украјинског жита, Кијев тврди за 120 дана а Москва упола краће

Рат у Украјини – 387. дан. Најтеже борбе воде се на истоку земље. Председник Русије Владимир Путин допутовао је на Крим на девету годишњицу од анексије. Руске снаге су извеле серију напада у Херсонској области, уз више десетина ракетних удара из вишецевних ракетних бацача. Продужено важење споразума о извозу украјинског жита, Кијев тврди за 120 дана а Москва упола краће.

Епицентар сукоба и даље је град Бахмутн на истоку земље. Украјински генерал Олександр Сирски саопштио је да руске снаге и даље покушавају да опколе тај град, али да се њихове борбе за град настављају.

Међународни кривични суд (МКС) са седиштем у Хагу издао је налог за хапшење руског председника Владимира Путина, оптужујући га за ратне злочине у Украјини. Док је Кијев поздравио ту одлуку, Москва је саопштила да не признаје надлежност тог суда.

Украјински председник Володимир Зеленски оценио је да реч о историјској одлуци МКС, а портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова навела је да је одлука "бесмислена и неважећа".

Министарство спољних послова Кине, претходно, најавило је да ће председник те земље Си Ђинпинг од 20. до 22. марта боравити у Русији, што је потврдила и Москва. Бела кућа, у међувремену, навела је да је "дубоко забринута" да би Кина могла да се позиционира као "миротворац" у Украјини.

Споразум о извозу украјинских житарица између Русије и Украјине, уз посредство УН и Турске, данас је аутоматски продужен. Москва је, међутим, навела да житни споразум треба да се продужи за још два месеца, док Кијев инсистира на 120 дана.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво