...ИЗ ЧАСА У ЧАС...

Остин са Шојгуом: Летелице САД деловаће где год допушта међународно право; ЕУ разматра помоћ војсци Молдавије

Рат у Украјини – 385. дан. Секретар украјинског Савета за националну безбедност Олексиј Данилов саопштава да руски председник Владимир Путин настоји да прошири рат и укључи друге у сукоб. Руски и амерички министри одбране, Сергеј Шојгу и Лојд Остин, разговарали о обарању америчког дрона. Остин рекао да ће летелице САД наставити да лете где год то међународни закон дозвољава. Сергеј Лавров поручује да САД игноришу чињеницу да је Русија ограничила ваздушни простор изнад Црног мора. ЕУ разматра слање помоћи оружаним снагама Молдавије. Председник Сирије Башар ел Асад у посети Москви.

Остин са Шојгуом: Летелице САД деловаће где год допушта међународно право; ЕУ разматра помоћ војсци Молдавије Остин са Шојгуом: Летелице САД деловаће где год допушта међународно право; ЕУ разматра помоћ војсци Молдавије

На украјинском фронту жестоке борбе и ракетирања. Руска војска напредује ка Бахмуту, гранатирани су област Одесе и град Краматорск. Украјинске власти концентришу снаге у правцу Запорошке области, где руска војна власт очекује офанзиву.

Председник Володимир Зеленски и највиша војна команда сложили су се да наставе са одбраном Бахмута.

Зеленски тврди да Русија напада цивиле уз поруку да ће за сваку акцију која односи невине животе бити кажњена.

Броје се мртви и рањени у Краматорску у Доњецкој области – оштећено је шест блокова у центру града.

Пољска је до сада послала 14 тенкова "леопард 2" Украјини, а ускоро ће и авионе "миг 29". Премијер Пољске Матеуш Моравјецки најављује да би се то могло догодити у наредних четири до шест недеља.

Кремљ саопштава да се циљеви у Украјини могу постићи само војном силом. Руски министар одбране наредио је да се удвостручи производња високопрецизних ракета. "Сада постоји само један задатак – а то је повећање продуктивности рада", наглашава Сергеј Шојгу.

У међувремену, Пентагон је саопштио да је руски борбени авион намерно ударио у амерички извиђачки дрон у међународном ваздушном простору, после чега се беспилотна летелица срушила у Црно море. Москва негира тврдње Вашингтона и поручује да се дрон срушио због "оштрог маневрисања".

Москва наводи да су Немачка, Данска и Шведска одбациле предлог Русије да сарађује у истрази о саботажи на гасоводима "Северни ток". Владимир Путин оцењује да је реакција Берлина на тај догађај показала да је Немачка "окупирана и неспособна" да самостално делује деценијама након предаје у Другом светском рату.

Руски парламент је усвојио предлог закона о кривичној одговорности за дискредитацију учесника руске операције у Украјини чиме би се заштитили борци паравојне формације "Вагнер".

Неформалан дијалог између Уједињених нација и потписница црноморског Споразума о житу наставиће се, рекао је портпарол Уједињених нација, додајући да су се разговори с Русијом о овоме завршили.

Руска делегација је 13. марта пристала на продужење споразума на 60 дана, под условом да сва обећања дата руској страни буду испуњена.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво