Пентагон: Руски "сухој" ударио у амерички дрон; Москва негира

Руски борбени авион сударио се са америчким дроном због чега је беспилотна летелица пала у Црно море, саопштено је из Пентагона. Москва негира да је било судара, тврди да је амерички дрон пао због "оштрог маневрисања". Руски амбасадор позван у Стејт департмент.

Фокс њуз наводи да је реч о судару  руског борбеног авиона Су-27 и америчке беспилотне летелице МК-9 рипер.

У саопштењу Пентагона истиче се да је дрон изводио "рутинску операцију у међународном ваздушном простору" када су два руска авиона покушала да га пресретну.

Како се оцењује, то је био "небезбедан и непрофесионалан чин руске стране“.

Генерал америчког ваздухопловства Џејмс Хекер рекао је да је руски авион пресрео и ударио дрон војске САД, што је довело до пада МК-9 рипера.

Извор Фокс њуза из америчке војске тврди да је дрон пао у Црно море због оштећења пропелера.

Како је истакао тај извор, руски Су-27 је кренуо ка Криму и тамо слетео после овог инцидента. Није познато да ли је било оштећења на руском ловцу.

У саопштењу објављеном на сајту Европске команде Оружаних снага САД, каже се и да су пре судара руски авиони испустили гориво и летели испред америчког дрона, што је, како се наводи, непрофесионално и небезбедно за животну средину.

Америчка војска истиче да ће америчке летелице наставити да се крећу у међународном ваздушном простору и позива руску страну да се "понаша професионално и безбедно".

Руски амбасадор позван у Стејт департмент

Стејт департмент позвао је руског амбасадора због инцидента изнад Црног мора у коме је, по тврдњама Вашингтона, ловац Су-27 намерно ударио у амерички дрон и узроковао његов пад.

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс рекао је новинарима да је амерички амбасадор у Москви пренео "снажну поруку" руском Министарству спољних послова, као ида су амерички званичници обавестили савезнике и партнере о инциденту, преноси Ројтерс.

Како је саопштила Бела кућа, амерички председник Џозеф Бајден је обавештен о инциденту.

МК-9 рипер је велика беспилотна летелица намењена за дуготрајно извиђање на великим висинама.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара