Небензја: Немачка, Данска и Шведска одбациле предлог Русије о Северном току; Зеленски: Настављамо са одбраном Бахмута

Рат у Украјини – 384. дан. Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у Кијеву и још четири украјинске области. Ракетирани су Одеска област и град Краматорск, јављају украјински званичници. Председник Украјине Володимир Зеленски саопштио је да ће наставити са одбраном Бахмута. Са друге стране, председник Русије Владимир Путин изјавио је да се боре за опстанак државе. Заменик руског министра спољних послова Русије Александар Грушко навео је да је житни споразум продужен за још два месеца. Пољска је најавила да ће Украјини за неколика недеља послати борбене авионе "Миг-29".

Небензја: Немачка, Данска и Шведска одбациле предлог Русије о Северном току; Зеленски: Настављамо са одбраном Бахмута Небензја: Немачка, Данска и Шведска одбациле предлог Русије о Северном току; Зеленски: Настављамо са одбраном Бахмута

Кинески председник Си Ђинпинг могао би већ следеће недеље у Москви да разговара са руским председником Владимиром Путином, сазнаје Ројтерс из добро обавештених извора. Си, такође, планира да разговара са украјинским председником Володимиром Зеленским први пут од почетка рата, наводи Волстрит џорнал. Кинески председник разговараће онлајн са Зеленским, вероватно после посете Москви, наводи лист.

Почели су преговори између званичника УН и заменика руског министра спољних послова о могућем продужењу споразума који омогућава сигуран извоз житарица из украјинских црноморских лука, саопштила је руска дипломатска мисија у Женеви.

Москва се не противи обнављању споразума, али само на период од 60 дана, што је упола краћи рок у поређењу са претходним споразумом, рекао је заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин.

Секретар руског савета безбедности Николај Патрушев рекао је да сумња да је гасовод "Северни ток" дигла у ваздух "проукрајинска група", али да не знају ко тачно стоји иза саботаже.

Међународни кривични суд намерава да отвори два случаја у вези са ратним злочинима почињеним у Украјини и тражиће налоге за хапшење више људи, објавио је Њујорк тајмс позивајући се на неименоване изворе. Ови случајеви су прве међународне оптужбе које би евентуално могле да буду подигнуте од почетка рата, пише лист.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара