ЕУ продужила санкције Русији за шест месеци; Русија спремна да продужи извоз украјинског жита за 60 дана

Рат у Украјини – 383. дан. Кинески председник Си Ђинпинг следеће недеље у Москви. Командант украјинских копнених снага генерал-пуковник Олександр Сирски каже да је ситуација у Бахмуту и даље је тешка. ЕУ продужила санкције Русији за још шест месеци. Русија нема ништа против да се продужи споразум о извозу украјинског жита преко Црног мора али на рок од два месеца.

ЕУ продужила санкције Русији за шест месеци; Русија спремна да продужи извоз украјинског жита за 60 дана ЕУ продужила санкције Русији за шест месеци; Русија спремна да продужи извоз украјинског жита за 60 дана

Настављене су борбе на истоку земље. У Бахмуту се воде борбе за сваку улицу, саопштио је украјински командант. И Москва и Кијев тврде да су током протеклог дана око тог града убиле више стотина "непријатељских војника".

Председник Украјине Володимир изјавио је да је за мање од недељу дана, од 6. марта убијено 1.100 руских војника у Бахмуту, као и да им је уништена опрема и бројна складишта муниције.

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба, истовремено, признао је да Кијев не очекује брзу испоруку западних ловаца, али је позвао немачке власти да их што пре и у већим количинама снабдеју муницијом.

Са друге стране, портпаролка руског Mинистарства спољних послова Марија Захарова најавила је за данас састанак руске делегације и највиших званичника УН у Женеви, на коме ће се разговорати о продужењу истанбулског житног споразума. Турска је, у међувремену, навела да верује да ће тај споразум између Русије и Украјине бити продужен.

За то време, амерички портал Политико у анализи објавио је да су односи између Кијева и Вашингтона у контексту рата у застоју, као и да све више расту разлике о ратним циљевима.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се