Читај ми!

Путин: Ако Украјина уђе у НАТО, Европа ће бити увучена у војни конфликт са Русијом

Француски и руски председник, Емануел Макрон и Владимир Путин разговарали су у Москви више од пет сати. Након састанка, Путин је рекао да Макрон има реалистичне идеје, док је француски председник истакао да су наредни дани кључни и да се не смеју поновити грешке из прошлости. Ако Украјина уђе у НАТО, Европа ће бити увучена у војни конфликт са Русијом, поручио је руски лидер.

Владимир Путин је на почетку састанка рекао Емануелу Макрону да Русија види напоре француских власти да се нађе решење за безбедносну кризу у Европи, као и за украјинско питање.

Делимо забриност за безбедносну ситуацију, рекао је Путин на састанку у Кремљу. 

Макрон је истакао да Украјини треба дати "користан" одговор.

"Користан одговор је одговор који омогућава да се избегне рат и да се успоставе поверење, стабилност и транспарентност", навео је Макрон.

Уочи поласка за Москву, председник Француске је у интервјуу Журнал ди диманшу рекао да је уверен да освајање Украјине није Путинов основни геополитички циљ, већ "он жели да успостави јасна правила кохабитације са НАТО-ом и Европском унијом".

Према Макроновим речима, Русија има право да захтева преговоре о безбедносним гаранцијама.

Шта Москва тражи од Запада

Тензије на истоку Европе расту већ недељама. Вашингтон, Кијев и Алијанса понављају како Русија гомила војнике на граници, али и у Белорусији, где је у току војна вежба, и наводе да је могућа инвазија на Украјину.

Америчке процене су да је Русија већ распоредила 70 одсто снага и наоружања потребних за инвазију и прогнозирају да би у случају напада било чак 50.000 жртава, а Кијев би пао за свега неколико дана.

Русија није никоме претња, а приче о инвазији су неутемељене, тврди портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Москва тражи безбедносне гаранције – спречавање ширења НАТО-а, одбијање размештања система ударног наоружања у близини руских граница, као и враћање војне инфраструктуре Северноатлантског савеза у Европи на стање из 1997. године.

Позитиван одговор од НАТО-а и Вашингтона Москва није добила.

"Фундаментална руска забринутост је игнорисана. Нисмо видели адекватно разматрање наша три кључна захтева", рекао је раније руски председник Владимир Путин.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара