Укинута војна обавеза

Србија ће, од 1. јануара, добити професионалну војску, одлучили посланици у Скупштини Србије, пошто су усвојили одлуку о укидању обавезног служења војног рока. На новој седници парламента завршена расправа о платама државних службеника. Сутра о законским предлозима из области здравства.

Скупштина Србије почела је нову седницу јесењег заседања, на чијем дневном реду се налази 12 тачака, пошто је претходно усвојила 33 законска предлога и друга акта шесте седнице, међу којима и Одлуку о укидању обавезе служења војног рока.

Посланици су усвојили одлуку којом је предвиђено укидање обавезног служења војног рока, пошто војни рок заврше регрути који су то започели у 2010. години. Том одлуком је предвиђено да се упућивање на служење војног рока у Војску Србије, од 1. јануара 2011. године, врши по принципу добровољности, у складу са законом.

Док је већина посланика, иако је сама служила војни рок, поздравила ту одлуку, радикали сматрају да не треба потпуно укинути одлазак у војску.

Парламент је усвојио и измене Закона о војној, радној и материјалној обавези и о одлуци о обустави обавезе служења војног рока. Посланици су потврдили више споразума, протокола и конвенција.

Посланици нису прихватили предлог Српског покрета обнове да се на дневни ред уврсти разматрање Предлога закона о отварању досијеa у Србији, по хитном поступку.  

Мањи распон плата државних службеника

На новој седници, посланици су завршили расправу о првој тачки дневног реда - Измене Закона о платама државних службеника и намештеника.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић изјавио је да је изменама Закона о платама државних службеника и намештеника предложено да се распон плата у државним органима смањи са 1:9 на 1:6, како би се побољшао положај службеника с најмањим примањима.

Образлажући измене Закона у Скупштини Србије, Марковић је прецизирао да се предложена решења односе на државне службенике који имају примања испод републичког просека и да су корекцијом коефицијената обухваћени само они с најнижим платама, док ће остала примања у државим органима остати нетакнута.

Намештеник са вишом стручном спремом имаће примања у висини од 30.000 динара, млађи референт са средњом стручном спремом 22.000, док ће сарадник са вишом стручном спремом примати, такође, 30.000 динара.

Средства од милијарду и шесто милиона динара за повећање плата биће обезбеђена у буџету за наредну годину.

Посланици ће сутра расправљати о изменама Закона о здравственој заштити, допуне Закона о коморама здравствених радника, Предлог закона о психоактивним контролисаним супстанцама 

На дневном реду је и потврђивање више уговора и конвенција, међу којима је и потврђивање Уговора Србије и Хрватске о изручењу, као и Европске конвенције о незастаревању кривичних дела против човечности.

Скупштина треба да размотри и потврђивање уговора између Србије и БиХ о изменама и допунама уговора између Србије и Црне Горе и БиХ о правној помоћи у грађанским и кривичним стварима и о међусобном извршавању судских одлука у кривичним стварима.

На дневном реду је и потврђивање Споразума са Швајцарском о социјалној сигурности и потврђивање Атинске конвенције о превозу путника и њиховог пртљага морем, усвојене 1974, и Протокола из 2002. године, о изменама и допунама те конвенције.

Посланици треба да размотре и потврђивање Оквирног уговора о зајму између Банке Савета Европе за развој и Србије.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара