Последице "сече" телефона

Трогодишња девојчица, повређена у синоћној експлозији у Косовској Митровици, пуштена на кућно лечење. У Дому здравља у Грачаници тврде да је због прекинутих телефонских веза један пацијент умро, пошто није могао да позове Хитну помоћ.

Девојчица која је повређена у синоћној експлозији у северном делу Косовске Митровице , осећа се добро и пуштена је на кућно лечење.

Трогодишња А.К. повређена је у експлозији се догодила на крову зграде изнад стана у којем је девојчица била.

Мета напада, према непотврђеним информацијама, била је антена косовског оператера мобилне телефоније коју користе Албанци, а постављена је изнад стана у улици Џона Кенедија чији је власник Србин, припадник Косовске полицијске службе.

Осуђујући инцидент, државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић рекао је да не би требало да се спекулише о могућим мотивима, али да је неприхватљиво на такав начин решавати проблеме.

Према његовим речима, с друге стране треба имати разумевања што се Срби на Косову осећају угроженим након уништавања опреме "Телекома Србије" јужно од Ибра.

"Кад год су косовски Албанци насилно уништавали базне станице, увек је уследила реакција. Многи у северном делу Косовске Митровице имају рођаке јужно и прекид комуникација изгледа застрашујуће у 21 веку", рекао је Ивановић и додао да једно насиље ствара друго насиље. 

"Треба престати са једностраним потезима и пустити да се ситуација смири, да пробамо да уђемо у те преговоре о питањима која су битна за свакодневни живот", рекао је Ивановић.

Станари зграде у северној Митровици, који су већи део ноћи после експлозије провели на улици, рекли су новинарима да су у више наврата петицијом тражили да се антена уклони са крова зграде, али да власник стана, који је како кажу, издао у закуп простор на крову зграде, то није хтео да уради. 

"Стан који се налази испод антене значајно је оштећен. У стан усе налазила четворочлана породица", рекао је потпуковник Ергим Медић, заменик регионалног директора КПС-а.

Из Дома здравља у Грачаници саопштено је да је један пацијент из централног Косова умро јер, због искључивања телефонског сигнала у српским срединама на Косову, није могао да на време позове хитну службу.

Како наводе у Дому здравља, пацијент М.Д. (76) умро је јуче у 17.10 и "прва је жртва насилног и нечовечног искључења телефона".

Јужно од Ибра Срби већ трећи дан немају сигнал српског оператера.  Власти Косова уништиле су базне станице "Телекома Србија", па је сигнал српског оператора доступан само на северу покрајине.

Најтежа ситуација је у Косовском Поморављу, где је око 30.000 Срба без сигнала мобилне и фиксне телефоније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије