Дунавом до Европе

Дунавска стратегија је кључна за развој инфраструктуре Србије, а јачање сарадње на развоју пројеката на Дунаву представља инвестицију у европску будућност, рекао премијер Мирко Цветковић на отварању скупа о примени Дунавске стратегије.

Укључивање у Дунавску стратегију за Србију значи, не само јачање конкурентности, већ представља и кључан пројекат за развој транспортне инфраструктуре, рекао је председник Владе Србије Мирко Цветковић, на отварању скупа о могућностима финансирања Дунавске стратегије.

Цветковић је поручио да сваки напор у правцу јачања сарадње на развоју пројеката на реци Дунаву представља инвестицију у европску будућност.

Премијер је подсетио да у сливу Дунава живи око 80 милиона људи и да Дунавска стратегија има важан задатак да мобилише ресурсе ЕУ и подунавских земаља, како би се унапредио економски развој, саобраћај, туризам, побољшала безбедност, сузбио криминал и очувала култура и идентитет народа који живе на том подручју.

Ускоро почиње изградња Жежељевог моста у Новом Саду, вредног 60 милиона евра, за чију ће изградњу Србија и ЕУ издвојити 30 милиона евра, као и радови на новом мосту у Београду преко Дунава, у сарадњи са кинеским партнерима, навео је Цветковић.

Европски комесар за регионалну политику Јоханес Хан рекао је да Европска комисија даје пуну подршку свим пројектима сарадње на Дунаву, али је навео да треба размотрити постојеће финансијске концепте и трудити се да се постојећа средства реализују за пројекте на Дунаву.

Европска инвестициона банка даће пуну финансијску подршку пројектима на Дунаву, рекао је председник те институције Филип Мејстад. ЕИБ сарађује са Европском комисијом на стратешком нивоу, навео је Мејстад, истичући улагање у еколошке пројекте и техничку подршку, као кључне приоритете у развоју Дунавске стратегије.

Потпредседник Владе Божидар Ђелић рекао је да је свестан чињенице да су у оквиру европског буџета ограничена финансијска средства, али да треба изнаћи начина за новац у оквиру расположивих средстава.

Развој Дунава је важан за целу Европску унују, а не само за земље региона, рекао је Ђелић, нагласивши да сви треба да очекују да, од 2014. до 2020. године, Дунавска стратегија буде видиљива ставка у буџету ЕУ.

Ђелић, који је национални координатор за Дунавску стратегију, рекао је да би Стратегија требало да буде усвојена у првој половини следеће године, када Мађарска буде председавала ЕУ.

На састанку у Палати Србије били су национални координатори Дунавске стратегије 14 подунавских земаља, представници финансијских институција и Европске комисије.

Главне теме скупа су извори финансирања пројеката на Дунаву, са циљем да се подстакне будуће планирање у оквиру Дунавске стратегије.

Дунавски регион захвата простор на којем живи 115 милиона људи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара